Diş Çıkarma Belirtileri
Diş çıkarma, 6'ncı aydan itibaren başlaşan, bebeklerin huzursuz eden, ağlatan, uykusuz bırakan zorlu bir dönemdir. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri şunlardır:
- Dişin çıkacağı bölgede kaşınma,
- Diş eti şişmesi,
- Diş etlerinde kırmızılık,
- Bebeğin salyasında artış,
- Yanaklarda kızarma,
- Kulak çekme,
- Parmak ve yumruk emme,
- Her zaman olmamakla birlikte hafif ateş,
- Huzursuzluk,
- İştahsızlık,
- Geceleri uyanma, Uyku düzeninin bozulması.
Doğumdan sonra ilk aylar bebeğinizin dünyaya, sizin de anneliğe alışma döneminizdir. Gazı, uykusu gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Ancak bebeğinizin tüm dönemlerinde çeşitli sıkıntılarla karşılaşmaya hazırlıklı olun.
Diş Çıkarma Sırası
Diş çıkarma sıarası ilk olarak alt ön dişlerdedir. Bunu takiben üst ön dişler ve yan kesici dişler olacak şekilde devam eder. Süt dişlerinin çıkma sıraları şöyledir:
- Üst-alt kesici dişler: 6-12 ay. Düşme (ortalama): 7-8 yaş
- Üst-alt köpekdişler: 18-24 ay. Düşme (ortalama): 10-11 yaş
- Üst-alt birinci süt azı dişleri: 12-18 ay. Düşme (ortalama): 9-10 yaş
- Üst-alt ikinci süt azı dişleri: 24-30 ay. Düşme (ortalama): 11 yaş
- Daimi birinci azı dişleri ise 6 yaşında çıkar ve 6 yaşında ilk kalıcı diş ağız içinde yerini alır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne İyi Gelir?
Aileler diş çıkarma esnasında görülen semptomları hafifletmek için pedodontiste ya da çocuk doktorlarına danışılabilir. Ayrıca Bebekler diş çıkarmaya iyi gelebilecek öneriler şöyledir:
- Bebekler diş çıkarma döneminde diş kaşıyıcılar ile rahatlatılmaya çalışılabilir.
- Çok fazla huzursuzluk durumunda doktora danışılarak rahatlatıcı topical jeller kullanılabilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?
6 ay – 9 ay arasında dişler görünmeye başlayabilir.
Bebeklerde Diş Temizliği ve Bakımı Nasıl Sağlanmalıdır?
İlk dişlerin görülmesi ve öncesinde ağız içi ve dişler temiz bir gazlı bezle ya da parmak fırçaları yardımıyla temizlenmelidir. 1 yaşından itibaren fırça kullanımına başlanmalı ve çok az miktarda macun fırça yüzeyine sürülmelidir. 2-6 yaş grubu çocuklarda macun miktarı bezelye tanesi büyüklüğünde ve florürlü diş macunu kullanılmalıdır.
Bebeklerde Diş Çürüğü Olabilir mi?
Evet.
Bebeklerin Diş Çıkarma Döneminde Çürüklerden Nasıl Korunulur?
Diş çürükleri, çocuklarda genel sağlığı ve ağız-diş sağlığını olumsuz yönde etkilemesi açısından önemli bir sorundur. Günümüzde diş çürüğü enfeksiyöz bir hastalık olarak tanımlanır ve çocukluk döneminde en sık görülen hastalıktır. Diş çürüğü oluşumu birçok faktöre bağlıdır ve günlük olarak ağız hijyeninin yapılması, sistemik ve topikal florür uygulanması, doğru beslenme uygulamaları ve düzenli olarak diş hekimi kontrolü ile profesyonel bakım yapılarak diş çürükleri önlenebilir.
Bebekler, Çocuklar İlk Kez Ne Zaman Diş Hekimine Götürülmelidir?
İlk diş hekimi ziyaretinin ilk diş çıktıktan sonra bebeğinizin 6’ncı ayında veya 1 yaşında olması gerektiğine Amerikan Çocuk Diş Hekimligi Birliği (AAPD) ve Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Birliği (EAPD) tarafından dikkat çekilir. Erken çocukluk çağı çürüklerinin (biberon çürüklerinin) önlenmesinde, ailelerin diş sağlığı konusunda bilgilendirilmeleri, yönlendirilmeleri ve önlem almaları önem taşır.
İlkokula Kadar Kaç Diş Çıkmış Olur?
Süt dişlerinin sayısı 20 adet ve sürekli azıları 6 yaşında çıkanlarla beraber 24 adet diş görülebilir.
Diş çıkarma sırasında öncelik: Alt çene
Hangi Yanlış Davranışlar Dişlere Zarar Verir?
Uzun sure anne sütü ya da biberon ile gece beslenme, erken çocukluk çağı çürüklerinde başlıca etkendir. Ayrıca diş fırçalamaya geç başlanması, karbonhidrat (şeker vs.) ağırlıklı beslenme ve pedodontistin (çocuk diş hekimi) kişiye özel bakımlarının eksik yapılması diş çıkarma döneminde çürüklere neden olup zarar verebilir.