Yazı İçeriği

Grip olunca da emzirilir

Grip anneler için emzirme teknikleri

Doğru emzirme süresi ne kadar olmalı?

Bebek gazı nasıl çıkarılır?

Bebek emzirmesinde süt kaçmasına dikkat!

Nefes borusuna süt kaçarsa yapılabilecekler

Annelerin emzirmesinde ve bebeklerin emmesinde sıkıntı olan durumlar

Emzirme döneminde sigara süt salınımını azaltır

Emziren anneler bu düzende kilo vermeli

Sezaryende bebeğin emmesi gecikmez

Geceleri de emzirmek gerekli

Emzirme sürecindeki annenin alması gereken kalori

Grip olunca da emzirilir

Bebeklerin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu nedenle emzirme döneminde karşılaşılabilecek olası sorunlarla bilinçli şekilde mücadele etmek önemlidir. Emzirme ile ilgili sık karşılaşılan sorunları ve yapılması gerekenleri bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Anne sütünün hiçbir şekilde kesilmemesi gerekir. Aynı zamanda emziren anneler grip olduklarında kendi başlarına ilaç kullanmamalıdır. Uzman bir doktora danışarak 'hastalık ve anne sütü' açısından kar-zarar ilişkisine göre daha basit ilaçlarla tedavi olunabilir. Çünkü sütü ile bebeğe doğal bağışıklık sağlar. Gribe karşı antikorlar içerdiğinden bebeğini korur. O dönemde hasta olmasını daha da engeller. Bilinenin aksine anne sütü o dönemde bebeği için koruyucu ilaç vazifesi görür.


Grip anneler için emzirme teknikleri

Emziren annenin her zaman ellerini iyice yıkaması gerekir. Nefesi doğrudan bebeğe ulaşmamalıdır. Evi sık sık havalandırmalıdır. Çünkü mikroplar damlacık yoluyla kolayca bulaşır. Göğüs ucunun ve kıyafetinin temiz olmasına dikkat etmelidir. Emziren anne hasta olmayı beklemeden C vitamini içeren besinler tüketerek önlemini almalıdır. Haftada 2 kez Omega-3 yağ asitleri yönünden zengin balık tüketmek de griple mücadelede önemlidir. 

Doğru emzirme süresi ne kadar olmalı?

Bebeğiniz bir öğünde alacağı sütün yüzde 50’sini ilk 1-2 dakikada, yüzde 90’ını ise ilk 5 dakikada emer. Ortalama emzirme süreniz 15-30 dakika arasında olmalıdır. Bu nedenle bebeğinizi devamlı ve saatlerce emzirmek yerine, en az 15 dakikalık aralarla emzirmeniz, en sağlıklı olanıdır. Bebeğiniz günde 5-6 kez altını ıslatıyor ve günde 1-2 kez kakasını yapıyorsa, sütünüzün yeterli olduğunu anlayabilirsiniz. 

Bebek gazı nasıl çıkarılır?

Beslendikten sonra bebeği 10-15 dakika dik tutmak gaz çıkarmasına yardımcı olur. Bebek memede uyumuş ve rahat görünüyorsa gaz çıkarmaya gerek yoktur. Bebek huzursuzsa, kucakta dik durumda sırt sıvazlanarak gaz çıkarmasına yardımcı olunabilir.

Bebek emzirmesinde süt kaçmasına dikkat!

Bazen bebeğin yutma yetersizliğine bağlı olarak emme sırasında akciğerlerine süt kaçabilir. Çünkü bebek süt emerken, burundan soluk almaktadır. Boğazın yemek borusu ve soluk borusu ağızlarının açılıp kapanmasıyla ilgili bir takım yetersizlikler ile süt akciğerlere kaçabilmektedir. Bebeğin boğazına süt kaçması şu durumlarda da görülür: Beyin kontrolünde bozukluk ve yetersizlik, akciğer ve kalpte rahatsızlıklar, burunda ya da solunum yollarında bir takım bozukluklar, gelişimsel olarak yetersizlikleri bulunan bebekler.

Nefes borusuna süt kaçarsa yapılabilecekler

Yeni doğan bebekte solunum sorunlarının önemi çok büyüktür. Solunum sistemi özellikle beyne yeterli oksijeni sağlamakta bir aksaklık ve yetersizlik gösterirse bu giderilmesi güç sorunlara yol açmaktadır. Böyle acil bir durumda ağız içini parmak yardımıyla temizlemek daha derinlerde bir tıkanma ise dizlerin üstüne yüz üstü yatırılarak sırta hafifçe vurarak ve bir miktar baş aşağı pozisyonda tutarak ilk müdahaleyi yapmak gerekir Ancak böyle bir durumda asıl ve acil olan en yakın ilk yardım kuruluşuna başvurmaktır.

Annelerin emzirmesinde ve bebeklerin emmesinde sıkıntı olan durumlar

Bazı ilaçların kullanımı sırasında süt vermeme, meme apseleri, aktif tüberküloz (solunum yoluyla hastalığın bulaşacağı dönem), kabakulak, Hepatit B (Bebeğe hepatit B immünglobulin ve hepatit B aşısının ilk dozu verildikten sonra anne sütü ile beslemeye devam edilebilir), HIV(AIDS) (Virüs pastörizasyonla ortadan kalktığından anne sütü pastörize edilerek kullanılabilir) Wilson hastalığı (D-penisilamin kullanılıyorsa), ağır psikiyatrik bozukluklar, radyoaktif ajanlarla karşılaşma ve Meme kanseri gibi durumlar anne kaynaklı sorunlar. Bebek kaynaklı sorunlar ise yarık damak, yarık dudak, prematüre doğum, pamukçuk, doğumda ağzında diş olan bebek, bazı doğuştan metabolizma hastalıkları olarak sıralanabilir.

Emzirme döneminde sigara süt salınımını azaltır

Nikotin ve türevleri anne sütüne geçer ve bebeğin dolaşımında yoğun miktarda bulunur. Nikotin süt salınımını azaltmaktadır. Bebeğinizin yanında sigara içilmemesi sağlanmalı, eğer içiliyorsa da nikotini azaltılmış çeşitte en az sayıda sigara içilmesi tavsiye edilir. Eğer sigara kullanıyorsanız, bebeğinizi sigara içiminden yeterli bir süre sonra emziriniz ve bebeğinizin kilosunu yakından izlemelisiniz.

Emziren anneler bu düzende kilo vermeli

Emziren anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Emziren annelerin eski formlarına dönmeleri, emzirmeyen annelere göre daha kolaydır. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa her ay 2 kilo kaybetmek normaldir. Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaç uygulamalarından kaçınılmalı. Emzirme döneminde düşük kalorili bir zayıflama diyeti yapılmamalı. Halk arasında süt yapsın diye anneye bol bol şerbet, süt, yulaf, tahin helvası, pekmez, baklava gibi tatlılar yedirilir. Bunların sütü artırıcı hiç bir etkisi olmaz.

Emzirme döneminde düzenli olarak orta derece zorluktaki hareketleri içeren egzersizler yapılabilir. Aşırı egzersiz süt tadını değiştirebilir. Bebek, egzersiz sonrası süt almıyorsa, egzersiz sonrası duş alınır, ilk gelen süt sağılıp atılır, sonraki süt veya egzersiz öncesi sağılan süt bebeğe verilir.

Sezaryende bebeğin emmesi gecikmez

Normal doğumlarda bebek doğduktan hemen sonra anne memesine konulmalıdır. Sezaryen doğumlarda, eğer anne epidural anestezi altındaysa göbek bağı kesildikten ve bebek kurulandıktan sonra solunum dolaşım parametreleri istikrarlıysa operasyon devam ederken bile anne emzirebilir. Genel anestezi altındaki sezaryen doğumlarda bile bebeğin annenin göğsüne 3-5 dakika dokundurulması sütün erken gelmesini sağlayabilir. Yani istenildiği takdirde sezaryen doğumlarda da bebekle anne hiç vakit kaybetmeden bir araya getirilebilir.

Geceleri de emzirmek gerekli

Prolaktin hormonu geceleri daha fazla salgılanır. Bu nedenle geceleri emzirme süt üretimini artırır. Prolaktin hormonu anneyi gevşetir ve bazen uykusunu getirir. Anne geceleri emzirse bile genellikle iyi dinlenir. Geceleri emzirme bunun için de önemlidir. Bebekler gereksinimlerini yalnızca gündüzleri beslenmekle karşılayabilecek duruma gelinceye kadar geceleri de emmek isterler. Anne, bebekten ayrı kalınan zamanlarda bebeğini emziriyormuş gibi gündüz 2-3 saatte bir, geceleri de 1-2 kez sütünü pompa ile boşaltarak bebeğine verebilir.

Emzirme sürecindeki annenin alması gereken kalori

Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin büyük bir kısmı yediklerinden sağlanır. Annenin aldığı enerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Diyetin sağladığı enerjinin yüzde 80 oranında süt enerjisine dönüştüğü kabul edilir. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında emziren annenin günlük ortalama enerji gereksinmesine 750 kalori ek yapılmalı. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden sağlanırken 250 kalorisi gebelikte depolanan yağlardan karşılanır.