Ofiste ağrıları azaltacak yöntemler
Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte hareket edeceğimiz alanlar azalır. Hareketsiz kalmak çeşitli ortopedik sorunlara neden olabilir. Eklemler, kemikler ve kaslardan oluşan iskelet sistemimiz hareket etme üzerine kurulu. Bu nedenle yeteri kadar hareket etmeyen vücutta eklem, kas ve kemikler eskisi gibi çalışmamaya başladığından ortaya birtakım sağlık sorunları çıkar. Hareket kabiliyeti azaldığında yorgunluk ve bel, sırt ve omuz ağrıları görülür, ortopedik sorunlar yaşanmaya başlar. Tüm bunlar, duruş bozukluğuna dahi yol açabilir.
Masabaşı çalışanlar tehlikede
Son yıllarda teknolojinin gelişmesi, çalışma saatlerinin artması ve dolayısıyla masabaşı çalışan sayısında yaşanan yükseliş, hareketsizliğin en önemli nedenleri arasında yer alır. Sürekli masabaşında oturmak, kas ve eklem ağrılarının en büyük tetikleyicisi… Kış aylarında soğuyan havalar da hareketsizliği artıran bir diğer faktör.
Dik durmaya çalışmak bile çok önemli
Oturuş pozisyonlarından ve hareketin az olmasından dolayı kaslar zamanla kısalmaya başlar. Tekrar harekete başlayınca da ağrılı bir durum ortaya çıkar. Ancak bazı basit önlemlerle bu sorunları en aza indirmek mümkün. Ofiste veya evde yapılabilecek basit egzersizler, kas ve eklem ağrıları veya duruş bozukluklarının önüne geçebilir. Özellikle dik durmaya çalışmak ise yapılabilecek en önemli hareketlerden biri…
Evde veya işyerinde yapılabilecek egzersizler
- Dik bir şekilde oturarak gövdenizi eğmeden başınızı sağa-sola çevirin. Günde 3 kez 10 kere yapın ve hareketler arasında 5 saniye dinlenin.
- Sağ kolunuzu aşağıya itin, sol eli başınızın üzerine yerleştirin. Yavaşça boynunuzu sola bükerken elinizle de gerin. Günde 3 kez 10 kere yapın ve hareketler arasında 5 saniye dinlenin.
- 2 saatte bir 5 kere omuzlarınızı geriye doğru çekerek bırakın. Bu hareket sırtın üstündeki kasların ağrımasını önler.
Doktora başvurmak için gecikmeyin
Pek çok kişi şikayetleri günlük yaşamı etkilemeye başladığında doktora başvurur. Ancak bu aşamaya kadar vücut eski elastikiyetini kaybetmiş olur. Duruş veya postür bozukluğu ortaya çıkar. Bu da vücudun yük dağılımını olumsuz etkiler. Sonrasında ise kasları toparlamak için daha fazla vakit gerekir. Tüm bu sonuçlarla karşılaşmamak için doktora başvurmak için vakit kaybedilmemesi önerilir.