Yazı İçeriği

Baharda sadece alerjik rinit hasta etmez!

Alerjik rinit belirtileri

Alerjik rinit gibi baharda artan hastalıklar

Bahar hastalıkları tadınızı kaçırmasın!

Sağlıklı ve dengeli beslenme şart

Egzersiz yapın

Hasta ile temas etmeyin

Baharda sadece alerjik rinit hasta etmez!

Bahar mevsimi kişide güzel, enerjik, zinde ve tertemiz bir his uyandırırken; hava değişimlerine, virüslere ve polenlere bağlı olarak çocukları da büyükleri de etkileyen pek çok hastalığa neden olabilir. Özellikle bu nedenle çocuklu ailelerin ve kronik hastalıkları olan erişkinlerin ayrıca dikkat etmesi gerekir. Baharın gelmesiyle birlikte havada uçuşmaya başlayan polenler; halk arasında saman nezlesi, bahar alerjisi ya da yaz gribi olarak isimlendirilen ‘alerjik rinit’ vakalarını artırır.


Alerjik rinit belirtileri

Burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı, hapşırma, öksürük ve boğaz kaşıntısı ile kendini gösteren alerjik rinit astım hastalarını tehdit eder. Başta polenler olmak üzere küf mantarları, ev tozu, kedi ve köpek gibi hayvan tüyleri ve çeşitli kimyasallar da alerjiye neden olabilir. Alerjik rinit hastası olan kişilerde; sinüzit, kulak hastalıkları ve geniz eti gelişimi de sıklıkla görülür. Alerjiden korunmanın en iyi yolu ise alerjenden yani polenlerden ve yıl boyunca ev tozu akarlarından korunmaktan geçer. Bu dönemde bu tür alerjileri olan kişiler dışarıya çıkmaktan kaçınmalılar. Antihistaminikler de alerji semptomlarının engellenmesinde faydalı olabilir.

Alerjik rinit gibi baharda artan hastalıklar

Bahar mevsiminde çeşitli virüsler de alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Bu virüsler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz-kulak ağrısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, ateş ve ishal şeklinde belirtilere yol açar. Astıma bağlı kronik öksürük, gece öksürüğü ve solunum sıkıntıları artar. Alerjik rinit ve astım gibi alerjik hastalıkların yanı sıra şu hastalıklar alevlenebilir:

  • Krup (larenjit): Küçük çocuklarda görülen ve viral bir hastalık olan krup, acil servislere en sık başvuru nedenlerinden. Ağır solunum sıkıntısına neden olabilen üst solunum yolu enfeksiyonu olan krup, 2-3 günlük burun akıntısı, ses kısıklığı ve hafif ateşi takiben havlar tarzda öksürükle ortaya çıkar. Nefes alma sırasında hırıltı şeklinde solunum sıkıntısına ilerleyebilir.
  • Nezle ve farenjit
  • Bronşiolit: Virüslerin neden olduğu ve soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, nezle şeklinde başlayıp öksürük, hışıltı, balgam hatta nefes darlığına kadar ilerleyebilir. Bulaşıcı olan hastalık tedavi edilmediği takdirde özellikle 6 aydan küçük bebeklerde solunum yetmezliği, kalp yetmezliği ve ölüme bile yol açabilir.
  • Kabakulak, suçiçeği ve diğer döküntülü hastalıklar: 5’inci hastalık ile 6’ncı hastalık gibi çocuklarda döküntü ile kendini gösteren bazı hastalıklar da bahar mevsiminde sıklıkla karşımıza çıkar.
  • Göz nezlesi (alerjik konjoktivit): Genellikle alerjik rinitle birlikte görülür. Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma hissi alerjik konjonktivitin belirtileri arasındadır. İltihaplı göz akıntıları enfeksiyon belirtisi olabildiğinden mutlaka göz doktoruna gidilmesi gerekir.

Bahar hastalıkları tadınızı kaçırmasın!

Hijyen, her dönemde enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yollarının başında gelir. O kadar basit olan bu tedbir, basitliğine inat bir o kadar hayati rol oynar. Zira mikroplar en fazla el ve ağız yoluyla bulaşır. O nedenle el ve yüz temizliğine çok dikkat etmek, özellikle anne babaların çocuklarına bu çok önemli kuralı öğretmesi gerekir. Bahar hastalıklarından korunmanın da en önemli kurallarının başında da el ve yüz temizliği gelir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme şart

Mikroplarla savaşın bir yolu da şüphesiz güçlü, dirençli bir bünyeden geçer. Bunun için de sağlıklı ve dengeli beslenme şart. İyi ve dengeli beslenme her dönemde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Yoğurt ve kefir gibi besinler, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak florasını güçlendirir. Başta ishaller olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığından korunmayı sağlar. C vitamini de bağışıklık sitemini güçlendirir. Taze meyve ve sebzeler önemli C vitamini kaynaklarıdır. Bu arada D vitaminini de unutmamak gerekir. D vitamini de enfeksiyonlardan korunmayı sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Güneşli havalarda güneşten hem kendinizi hem de çocuklarınızı mahrum etmeyin. Günde yarım saat güneşten direkt olarak faydalanmalısınız.

Egzersiz yapın

Bahar hastalıklarından korunmadaki bir diğer önemli unsur da egzersizdir. Egzersiz bağışıklık sistemini destekler. Bu nedenle temiz havada yürüyüş ve bisiklete binmek gibi aktivitelere çocukların yönlendirilmesi tavsiye edilir.

Hasta ile temas etmeyin

Hastalıklardan korunmada, hasta kişilerle temas edilmemesi, kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınılması, hasta çocuğun okula gönderilmemesi, sınıfların sık ve düzenli havalandırılması, terleten kıyafetlerden kaçınılması, terli giysilerin değiştirilmesi de büyük önem taşır. Polenlerden korunmak, varsa alerji tedavisine başlamak ve her gün ılık banyo yapmak da önemli rol oynar.