Yazı İçeriği

Bağışıklık güçlendirici vitaminler

Bu vitaminler nasıl alınabilir?

Vücudumuz vitaminleri depolar mı?

Eczaneden gelişigüzel vitamin almayın

Kimler vitamin takviyesi almalı?

Çocuklara vitamin takviyesi verilebilir mi?

Vitamin takviyesinde mola önemli

Bağışıklık güçlendirici vitaminler

Koronavirüs bilindiği gibi Corona ailesine ait huy değiştirmiş bir virüstür. Koronavirüsün yarattığı Covid-19 hastalığı, SARS ve MERS hastalığına benzese de maske takmış bir virüs gibi karşımıza çıktı. Edinilen tecrübeler ve bilgiler doğrultusunda, bağışıklık sistemi (immün sistem) zayıf olan kişiler Covid-19’a daha kolay yakalanıyor. Kuluçka sonrası yüksek ateş akciğerlerde ve karaciğerde hasar oluşturuyor. Bu noktada Covid-19’dan korunmak için sosyal mesafe, el ve vücut temizliğinin en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak alınacak önlemlerin başlarında yer alıyor. Bağışıklığın güçlü olması için yapılabilecekler:

  • Sağlıklı ve dengeli beslenme (Bitkisel protein ve vitamin ağırlıklı beslenme)
  • Çiğ, fermente ve az pişmiş etten uzak durmak
  • Kesintisiz 6-8 saat gece uyumak
  • Geç saatlere kadar aç kalmamak
  • Bol su ve çay-kahve yerine ev yapımı ayran gibi sağlıklı sıvılar tüketmek

Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek için ihtiyacımız olan vitaminler hangileridir? B kompleksli vitaminler, C vitamini, D vitamini ile selenyum, kalsiyum, çinko mineralleri ve probiyotikler en çok ihtiyaç duyulanlardır.


Bu vitaminler nasıl alınabilir?

Vitamin ve mineraller dışarıdan takviye olarak değil, beslenme yoluyla alınmalıdır. C vitamini yüksek doz alındığında bağışıklık sistemi güçlenir. Ne kadar çok yüksek doz önerilse de günlük 2 bin mg yeterlidir. D vitamini ortalama 3 bin ile 5 bin ünite günlük olarak alınabilir. Selenyum 100 veya 200 mg, çinko 50 mg yeterlidir. Probiyotiklerin özellikle yüksek suş ve çeşit içeren preparatları seçilmelidir. B grubu vitaminlerden B12 vitamin ağırlıklı olanı seçmek gerekir. Kalsiyum 600’den bin miligrama kadar alınabilir.

Vücudumuz vitaminleri depolar mı?

Yüksek dozda ihtiyaç duyulan C vitamini vücutta depolanamaz ve bu nedenle kalıntıları böbrek taşını tetikleyebilir. Nadir olarak prostat ve mesane kanamasına da neden olabilir. B kompleksi ise karaciğerde belli bir oranda depolanır. Vitaminlerin fazlası gaita veya idrarla ile atılır.

Eczaneden gelişigüzel vitamin almayın

Satılan vitamin takviyeleri sıvı, şase ya da kapsül şeklinde olabilir. Ancak eczanelerden bu vitaminleri gelişigüzel satın almayın. Özellikle hiper, mega veya multi isimleriyle satılan bu vitaminlerin karmaşasına aldanmayın. Bu vitamin takviyelerinde genellikle A ve karoten miktarları fazladır ve asıl ihtiyacınız olan yukarıda saydığımız vitaminleri eser miktarda içerirler. Unutulmaması gereken nokta; vitaminlerin vücutta birikmesi risk oluşturur. Vücutta fazlalık vitaminler, bağışıklık sistemini ters yönde etkileyip baskılayabilir. Ayrıca nadir olsa da vitamin zehirlenmeleri görülebilir. D vitamini fazlalığı böbrek yetmezliği yaratabilir. Fazla A vitamini beyinde birikir ve deliryum tablosu oluşabilir. Fazla kalsiyum böbrek taşı yaparken fazla probiyotik ishal ve kolite neden olabilir.

Kimler vitamin takviyesi almalı?

Yeterli besin alamayanlar, yoğun çalışma temposu olanlar ve sık hastalanan kişiler doktora danışarak onların önerdiği vitamin takviyelerini alabilir. Tamamen sağlıklı bireylerin vitamin takviyesine ihtiyacı yoktur. Vitamine karşı alerjisi olanlar, kanser riski ve ihtimali olanlar vitamin takviyelerini almamalıdır. Vitaminlerin ilaçlar ile etkileşimi olduğundan mutlaka doktora danışılarak alınmaları gerekir.

Çocuklara vitamin takviyesi verilebilir mi?

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra çocuklara vitamin takviyeleri verilebilir. Bunlar balık yağı, D vitamini, çinko ve selenyumdur.

Vitamin takviyesinde mola önemli

Vitamin takviyeleri alınıyorsa arada bir vücudun dinlendirilmesi gerekir. Buna ‘wash out’ denir. Arınma olarak bilinen bu 4-5 günlük dönemde vitamin alınmamalıdır. Mideye de zarar verebilecek bu vitamin takviyeleriyle ilgili dikkatli olmak gerekir.