Lösemide erken teşhis hayati önem taşıyor
Anne-babalar dikkat! Çocukların vücudunda görülen her morluk, bir yaramazlığın sonucu oluşmayabiliyor. Bu nedenle onları çok iyi gözlemlemek, morlukların neden oluştuğunu mutlaka anlamak gerekiyor. Çünkü kendiliğinden gelişen, bir nedeni olmadan ortaya çıkan morluklar, lösemi habercisi olabiliyor.
Çocukluk çağı kanserlerinde yüzde 30 oran ile lösemi en sık görülen kanser türü. Belirtilerin geçiştirilmeden fark edilmesi de oldukça önem taşıyor. Çünkü lösemi erken teşhis edildiğinde tamamen tedavi edilebiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin özellikle çocuklarının yaramazlıklarına bağladıkları cilt morluklarına çok dikkat etmesi gerekiyor. En sık 2-5 yaş aralığında görülen lösemi, daha çok bacaktaki morluklar ile kendini gösteriyor.
Çocuklarda bu belirtilere dikkat!
Ebeveynlerin çocuklarda bu belirtilerden bir veya birkaçını görmesi durumda vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurması gerekiyor:
- Solukluk
- Yorgunluk
- Kilo kaybı
- Ateş
- İştahsızlık ve halsizlik
- Boyun, kasık ve koltuk altında bezeler
- Vücutta topluiğne ucu büyüklüğünde kızarıklar ve daha büyük morluklar
- Kabızlık
Her şeyin başı ‘sağlıklı beslenme’
Lösemi veya benzeri sağlık sorunlarından korunabilmek için öncelikle hamilelik sürecinden itibaren birtakım faktörlere dikkat edilmesi gerekiyor. Birtakım bilimsel araştırmaların sonuçları, elektromanyetik dalgaların lösemiye ve başka birtakım çocukluk çağı kanserlerine yol açtığını ortaya koyuyor. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adayının kesinlikle radyasyona maruz kalmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra çocukların sağlıklı beslenmesi oldukça önem taşıyor. Mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi, kimyasal katkı maddelerinin olduğu besinlerden uzak durulması ve hareketsiz kalmamasına özen gösterilmesi kanserden korunmada önemli bir rol oynuyor. Tuz ve yağ tüketimini kısmaya, bol su içmesine özen göstermeye, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak tutmaya da dikkat etmek gerekiyor.