Yazı İçeriği

Yaz aylarında en sık görülen çocuk hastalıkları

Güneş çarpması

Güneş yanığı

İsilik

Deri alerjileri

Yaz aylarında en sık görülen çocuk hastalıkları

Yaz tatilinde çocuklar açık havada çok fazla vakit geçiriyor. Açık hava gelişimlerine katkıda bulunmakla birlikte, güneş ve sıcak hava, çocukların birçok hastalığa yakalanmasına da zemin hazırlıyor. Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle, güneş çarpması, yanıklar, isilik ve deri alerjileri sıklıkla görülüyor.


Güneş çarpması

Uzun süre güneşte kalındığında kaybedilen su yerine konulmazsa ateş, halsizlik gibi belirtiler görülebiliyor. Su ve elektrolit kaybının şiddetine göre şoka kadar varan tablolar oluşabiliyor. Güneş çarpması sık sık su, ayran veya meyve suyu verilmesi, dışarıda güneşin yoğun olduğu saatlerde uzun süre kalarak oyun oynanmaması ile önlenebiliyor. Ortaya çıktığında ise bol sıvı verilmeli, ağızdan yeterli sıvı alamıyor ya da kusuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak damar yoluyla sıvı verilmesi sağlanmalı.

Güneş yanığı

Korunmak için güneş ışınları 45 dereceden daha dik olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında açık havaya mümkün olduğunca çıkılmaması, bol sıvı tüketilmesi, en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılması gerekiyor. Dikkat edilecek konu; bu kremlerin güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi, her 3 saatte bir de tekrarlanmasıdır. Ayrıca yüzü korumak için de çocuklara geniş kenarlı şapka takmak yararlı olabiliyor.

İsilik

Çevre ısısı arttıkça, deriden ter salgılanması artıyor. Aşırı sıcaklarda ter bezleri kanalları tıkanıyor ve boyun, omuzlarda daha sık olmak üzere vücudun daha fazla terleyen bölgelerinde küçük kırmızı ve kaşıntılı cilt lezyonları beliriyor. Tedavisinde çocuğa her gün ılık suyla banyo yapılması öneriliyor. Ayrıca, cildin nefes almasını önleyecek yağlı kremleri vücuda sürmekten de kaçınmak gerekiyor.

Deri alerjileri

Dıştan bazı bitkilerin temasına bağlı kızarma, kaşınma olabiliyor. Güneş ışığına bağlı deride kızarma, kaşınma, hatta ödem gelişebiliyor. Bazen soğuk su, hatta sadece su bile deride ürtiker ve anjioödem denen kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı yapabiliyor. Hemen antialerjik ilaç verilmeli, tedavisi için de sağlık kurumuna başvurulmalı.