Yazı İçeriği

Aromaterapi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Aromaterapinin Ruh Sağlığına Olan Faydaları

Hangi Esansiyel Yağlar Ruh Sağlığı İçin En Etkilidir?

Aromaterapinin Kullanım Yöntemleri

Aromaterapi ile Stres ve Anksiyeteyi Azaltmak için Öneriler

Aromaterapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aromaterapi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Aromaterapi, doğal bitki ekstratlarından elde edilen esansiyel yağların kullanılmasını içeren bir yöntemdir. Bu uygulamanın kökeni oldukça eskilere dayanır. İnsanların aromatik bitkileri kullanımı 6000 yıl öncesine kadar uzanır. Dünyanın pek çok farklı yerinde birbirinden habersiz medeniyetler aromaterapiden faydalanmıştır. Çin'de ve Hindistan’da damıtma veya uçucu yağ çıkarmayla ilgili kanıtlar birkaç bin yıl öncesine kadar uzanır. Mısırlılarsa aromatik bitkileri evleri dezenfekte etmek, mumyalamak ve kozmetik yapmak için kullanırlardı. Orta Çağ'daysa salgınlarla mücadele etmek için kullanılan aromatik maddeler aynı zamanda kötü kokuları ortadan kaldırma görevi görüyordu.

İlk uçucu yağ tanımını yapansa, aynı zamanda terapötik faydalarını da belirten Katalan hekim Arnold de Villanova'ydı. Parfümcüler şehri olan Grasse'de 1830'da esansiyel yağlar geliştirilmeye başlandıktan kısa bir süre sonra Louis Pasteur başta olmak üzere bazı bilim insanları aromatik yağlarla ilgilenmeye başladı. Esansiyel yağların terapötik etkilerinin keşfedilmesiyse ancak 1920'lerde gerçekleşti. Parfüm araştırmaları yapan René-Maurice Gattefossé, patlama nedeniyle yaktığı elindeki yarayı lavanta uçucu yağıyla tedavi ettikten sonra bu yağların etkileri daha da çok ilgi çekmeye başladı ve ilerleyen yıllarda bugünkü kullanım alanları ortaya çıktı.

Aromatik yağların özelliklerinden en verimli şekilde yararlanabilmek için soluma, masaj ve banyo gibi yöntemler kullanılabilir. Soluma yönteminde esansiyel yağları doğrudan koklayarak sonuç almak mümkün olabilir. Masaj yöntemindeyse genellikle standart masaj kremlerine veya yağlarına esansiyel yağlar eklenir. Masör, aromaterapi yağını difüzöre koyarak veya masaj kremine katarak cilde uygulayabilir. Banyoda da etkili sonuçlar veren aromaterapi uygulamasında ılık suyla doldurulan küvete birkaç damla esansiyel yağ damlatılabilir.

Aromaterapinin bu farklı uygulama alanlarındaki amaç ortaktır. Bedenen ve zihnen rahatlamanın yanı sıra, esansiyel yağların vücut üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanma amaçlanır. Hoş kokusuyla rahatlatan aromaterapi yağları, solunum yollarını açmaktan stres yönetimine kadar pek çok yarar sağlayabilir.


Aromaterapinin Ruh Sağlığına Olan Faydaları

Aromaterapi, stresi azaltmaya, anksiyete ve kaygı seviyesini düşürmeye, depresyon belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. 

Aromaterapinin ruh sağlığına yönelik potansiyel faydaları şu şekildedir: 

  • Stresi azaltma
  • Anksiyete ve kaygı seviyesini düşürme
  • Depresyon belirtilerini hafifletme
  • Ruhsal denge sağlamaya yardımcı olma
  • Uyku bozukluklarını giderme

Stres Yönetiminde Aromaterapi

Kronik yüksek stres düzeyleri, kişinin sosyal ve profesyonel hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Aromaterapi uygulamasında kullanılan esansiyel yağlar stresle başa çıkmakta zorlanan kişiler için faydalı olabilir. Örneğin papatya veya nioli yağı sakinleştirici etkiye sahiptir. Günün stresini atmada katkı sağlayabilir.

Aromaterapi faydalarından birisi stresi azaltmaktır.

 

Anksiyete ve Kaygı Tedavisinde Aromaterapi

Doğal bir çözüm sunan aromaterapinin sinir sistemi üzerindeki faydalarından biri de anksiyete seviyesini düşürmesidir. Stresi, kaygıyı, depresyonu ve diğer ruh hâli bozukluklarını hafifletmeye yardımcı olan bitkilerden elde edilen uçucu yağlar, serotonin ve dopamin artışı sağlayabilir. Anksiyete seviyesini düşürmede, yatıştırıcı özellikleriyle sıklıkla tercih edilen papatya, ylang-ylang ve vetiver yağları tercih edilebilir.

Depresyon ve Duygusal Denge

Esansiyel yağlar arasında yer alan gül ağacı yağı, depresyon belirtilerinin hafifletilmesinde faydalı olabilir. Kendine has kokusuyla rahatlatıcı bir etkiye sahip olan gül yağı, depresyon ve duygusal dengesizlik durumlarında kullanılabilir. Ruhsal dengeyi sağlayarak psikolojik problemleri kontrol etmeye yardımcı olabilir. 

Hangi Esansiyel Yağlar Ruh Sağlığı İçin En Etkilidir?

Esansiyel yağların bileşenleri ve aktif maddeleri vücutla etkileşim hâline girdiğinde farklı etkilere sebep olabilir. Bu yağların ruh sağlığına yönelik etkileri arasında şunlar yer alır:

  • Lavanta: Lavanta yağı, rahatlatıcı ve stres giderici özellikleriyle aromaterapi uygulamalarında en sık tercih edilen esansiyel yağlardan biridir. Yapılan bir araştırma, lavanta yağının düzenli kullanımında anksiyete ve depresyonla ilişkili semptomların azaldığını göstermiştir. Lavanta yağının stres üzerindeki etkisi limbik sistem, özellikle amigdala ve hipokampüs yoluyla zihinsel rahatlama sağlamasına bağlıdır.
  • Bergamot: Sık tercih edilen aromaterapi yağlarından biri olan bergamot esansiyel yağı da rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Gerginliği azaltarak bireyin stresli ruh hâlinden çıkmasına yardımcı olabilir. 
  • Nane: Aromaterapi uygulamalarında sıklıkla kullanılan nane yağının zihinsel etkileri son derece kuvvetlidir. Zihin açıklığını artırıcı etki göstererek daha dinç hissettirebilir, öğrenme kapasitesinin artmasına katkı sağlayabilir.
  • Ylang-ylang: Anksiyete ve panik atak bireyin gündelik hayatının yanı sıra, sosyal ve profesyonel boyuttaki ilişkilerini ve verimliliğini de etkileyebilir. Aromaterapi yağları arasında yer alan ylang ylang yağı anksiyete seviyelerinin düşürülmesine katkıda bulunabilir. Parfümlere de aroma olarak eklenen ylang ylang, hoş ve çiçeksi kokusuyla etkileyicidir. 
  • Vetiver: Uyku problemleri bireyin yaşam kalitesini ve performansını kötü etkiler. Vetiver gibi aromaterapi yağları uyku sorunlarının çözülmesindeki tedavi sürecini destekleyebilir. Ayrıca sakinleştirici özellikleri için de kullanılabilir.
  • Ada Çayı: Ada çayı, antidepresan etkileri bulunan esansiyel yağlar arasında sayılır. Stresi azaltıcı etkilere sahip olabilir ve bu durumda rahatlama sağlayabilir. 

Aromaterapinin Kullanım Yöntemleri

Aromaterapi uygulamalarında amaç, esansiyel yağların terapötik etkilerinden en uygun şekilde yararlanacak yöntemleri bulmaktır. Bu yöntemler arasında masaj, difüzörler ve buharlaştırıcılar yer alabilir.

Masaj ve Esansiyel Yağların Kullanımı

Esansiyel yağların etkilerinden tam olarak yararlanabilmek için, masaj gibi aromaterapi uygulamalarının belirli yöntemlerle yapılması gerekebilir. Esansiyel yağlarla masaj yaparken şunlara dikkat edilmelidir:

  • Masaja başlamadan önce uçucu yağların taşıyıcı yağlarla karıştırılarak seyreltilmesi gerekebilir. Seyreltici olarak zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı kullanılabilir. 6 damla taşıyıcı yağa 1 yemek kaşığı uçucu yağ ekleyerek masaj yağı elde edilebilir.
  • Aromaterapi masajının etkilerini desteklemek için ruh hâlini iyileştirecek bir ambiyans yaratmak önemlidir. Bunun için sakinleştirici bir müzik açılabilir. 
  • Masaj esnasında rahat bir yere yatmak gerekir. Profesyonel ortamlarda masaj yatağı kullanılır ancak evde bireyin kendi yatağı da gereken rahatlığı fazlasıyla sağlayabilir.
  • Çay ağacı yağı gibi bir uçucu yağı cilde nazikçe yaymak için masaja yavaş hareketlerle başlanabilir. Masaja geçmeden önce bölgeyi ısıtmak ve hazırlamak gerekebilir. Kasların gergin olduğu noktalarda daha güçlü masaj hareketleri yapılabilir. Düğümler hissedildiğinde parmakla bu bölgeleri yavaşça ileri geri ovalamak gerginliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Masaj yağlarında belirli karışımlar aromaterapinin olumlu etkilerini pekiştirebilir. Özellikle lavanta, bergamot, limon ve ylang ylang uçucu yağları masaj uygulamalarında sıklıkla tercih edilebilir. Bu yağları seyreltmek için kullanılabilecek taşıyıcı yağların kaliteli içeriklere sahip olmasına özen gösterilmelidir. Bunlarla birlikte doğrudan cilde uygulanacak yağlar seyreltilmiş olsa bile alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle cilde uygulamadan önce esansiyel yağların küçük bir bölgede test edilmesi ve reaksiyon gösterilmediğinden emin olunması önemlidir.

Aromaterapi uykusuzluğu gidermeye yardımcı olabilir.

 

Aromaterapi Difüzörleri ve Buharlaştırıcılar

Aromaterapi difüzörleri esansiyel yağları daha küçük moleküllere ayırarak havaya salar. Havaya karışan küçük moleküllerse hem yağın kendine has aromatik kokusunu dağıtır hem de yağın faydalarından yararlanmayı kolaylaştırır. Özellikle bir süre boyunca esansiyel yağı koklamak ve faydalarından yararlanmak isteyenler için difüzörler pratik bir çözüm olabilir.

Esansiyel yağları bir arada kullanarak etkili karışımlar oluşturmak da mümkündür. Lavanta ve okaliptüs kış aylarında solunum yolları için tercih edilebilir. İltihap önleyici ve yatıştırıcı özellikleriyle lavanta rahatlatıcı etkide bulunabilir. Okaliptüsün serin aromasıysa solunum yollarını açarak lavantanın etkilerini pekiştirebilir ve bireyin genel olarak rahatlamasına yardımcı olabilir.

Kronik ağrı hissedildiği zamanlarda karabiber ve karanfil esansiyel yağlarından etkili bir karışım hazırlanabilir. Sirkülasyon sağlanması ve kas ağrılarının hafifletilmesi için kullanılan karabiber esansiyel yağı, ağrı kesici özellikte olan karanfille bir araya geldiğinde özellikle banyo uygulamalarında rahatlatıcı bir etki gösterebilir.

Uçucu yağları kullanmadan önce doktora danışmak ve olası yan etkilere karşı dikkatli olmak önemlidir. Ayrıca çocukların ve evcil hayvanların bulunduğu ortamlarda difüzör aracılığıyla uçucu yağ kullanmamak gerekir.

Aromaterapi ile Stres ve Anksiyeteyi Azaltmak için Öneriler

Aromaterapi seanslarının süreleri ve sıklığı stres yönetiminde önem taşır. Difüzörle uygulanan aromaterapi seansları aralıklı olarak kullanılabilir. Yani 30 ila 60 dakika açık kalan difüzör, 30 ila 60 dakika kapalı hâle getirilebilir. Aralıklı uygulamayla sinir sisteminin söz konusu bileşenlere alışmasını önleme amaçlanır. Masajın uygulama periyotları da masaj tipine ve uzunluğuna göre değişir. Bu konuda kesin bir görüş almak için doktora danışmak gereklidir. Masaj sıklığı genellikle bireyin ihtiyaçlarına göre belirlenir. 

Evde aromaterapi uygulamak için birden fazla yöntem vardır. Uyku öncesi ve çalışma esnasında rahatlamak için uygulanabilecek bu yöntemlerden ilki doğrudan cilde sürmedir. Taşıyıcı yağla seyreltilen karabaş otu gibi esansiyel yağlar bileğe doğrudan sürülebilir ve buradan koklanabilir. Bu yöntem, esansiyel yağları kullanmanın pratik ve kolay yollarından biridir. Ayrıca uyku öncesi veya çalışırken rahatlamak için difüzör yöntemi de etkili olabilir. Uyumadan önce stresten uzaklaşıp gevşemek isteyenlerse küvet suyuna aromaterapi yağları ekleyebilir ve banyo yapabilir.

Günlük aromaterapi rutinleri oluşturarak stres ve anksiyeteyle baş etme yöntemlerini desteklemek mümkündür. Sabahları güne daha enerjik başlamak için bir difüzöre zihin açıcı etkileri olan nane esansiyel yağı konabilir. Ayrıca, evden çıkmadan önce taşıyıcı yağla karıştırılan nane yağını bileğe sürmek de pratik bir uygulamadır. Çalışma esnasında daha iyi odaklanmak ve konsantrasyon seviyelerini artırmak için biberiye yağı iyi bir seçim olabilir. Odaklanma becerisini ve hafızayı destekleyen bu yağ difüzöre eklenerek veya doğrudan bileğe sürülerek kullanılabilir.

Aromaterapi, depresyon belirtilerini hafifletebilir.

Aromaterapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aromaterapi stresle başa çıkmaya nasıl yardımcı olur?

Aromaterapi, belirli uçucu yağların zihinsel ve ruhsal etkileri sayesinde sinir sistemini yatıştırarak stresin azalmasına katkı sağlayabilir. Aromaterapi burundaki koku reseptörlerini aktive ederek sinir sistemi aracılığıyla beyne mesajlar gönderir. Limbik sistem gibi beynin belirli bölgelerini aktive edebilen esansiyel yağlar, duygu durumunu etkileyebilir. 

Hangi esansiyel yağlar anksiyeteye iyi gelir?

Lavanta, ylang-ylang, limon, ada çayı ve vetiver yağları anksiyete semptomlarını hafifletmekte etkili olan başlıca esansiyel yağlar arasındadır. Bergamot, papatya ve gül esansiyel yağları da rahatlatıcı etkileri sayesinde anksiyete seviyesini düşürmeye katkı sağlayabilir.

Aromaterapi depresyon belirtilerini nasıl hafifletir?

Depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan esansiyel yağlar, serotonin seviyelerini dengeleyerek duygusal rahatlama sağlayabilir. Esansiyel yağlar solunduğunda burundaki koku alma reseptörlerini uyarır ve beyne sinyal göndererek serotonin gibi rahatlatıcı hormonların salgılanmasını sağlar. Serotonin salınımı da depresyon semptomlarını azaltmaya destek olabilir.