Varis sadece estetik bir sorun değil!
Sürekli sabit bir şekilde oturuyor, uzun süre ayakta kalıyor, spordan uzak bir yaşam sürüyor ve obezite sorunu mu yaşıyorsunuz? Bunların varis gibi sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini biliyor musunuz? Önemli bir sağlık ve estetik sorunu olan varis nedeniyle günümüzde her 4 kişiden 1’i uzmana başvuruyor. Varis, günlük yaşam kalitesini düşüren ağrı ve acılara da sebep olur. Bundan 10 yıl öncesine kadar çözümü sadece ameliyat olan varis, günümüzdeki gelişmeler sayesinde kesi yapılmadan tedavi edilebilir. Bir damar hastalığı olan varis tedavisi hakkında merak edilenler...
Ameliyatsız varis tedavisinin 3 yöntemi
Lazer: Düşük dozda bir anestezi veya lokal anestezi kullanılarak uygulanan lazer yönteminde kişinin bilek veya diz hizasından varisleşmiş toplardamarına girilir. Buraya lazer fiber yerleştirilir. Damar çevresine boydan boya lokal anestezi uygulandıktan sonra lazer fiberi geri çekilerek tüm damara lazer enerjisi verilir. Isıya dönüşen enerji de damarın kapanmasını sağlayarak varisi yok etmiş olur.
Radyofrekans: Düşük dozda bir anestezi veya lokal anestezi kullanılarak uygulanan radyofrekans yönteminin lazerden tek bir farkı bulunur. Bu yöntemde varislere lazer enerjisi yerine radyofrekans enerjisi verilir.
Yapıştırıcı tedavi: Genellikle lokal anestezinin yeterli olduğu yapıştırıcı diğer yöntemlerde olduğu gibi varisleşmiş toplardamara bir iğne aracılığıyla girilir. Özel kataterlerle varisli damarın içine kasık bölgesinden diz bölgesine kadar vücutla uyumlu yapıştırıcı bir madde enjekte edilir. Böylelikle damar kapanarak varis sorununu ortadan kaldırır.
Aynı gün yürünebilir
Varis için lazer, radyofrekans ve yapıştırıcı tedavi yöntemlerinde uygulanan anestezinin süresi ve miktarı, ameliyata göre çok daha kısa ve az olur. Yapıştırıcı uygulamasında genellikle lokal anestezi yeterli olurken, deride herhangi bir kesi veya yara izi de oluşmaz. Varis ameliyatına oranla daha az ağrı sorunu yaşanır. Bu 3 varis tedavisi yöntemi sonrasında kişi işlemin yapıldığı gün taburcu olabilir, aynı gün yürüyebilir ve ertesi gün işe gidebilir. Yapıştırıcı yönteminde ağrı yok denecek kadar az olurken, işlem yerinde morarma, şişlik, kızarıklık gibi olası sorunlar diğer işlemlere oranla çok daha az görülür.