Aknenin altında yatan neden önemli
Ergenlik kabusu; sivilceler… Özellikle yağlı ciltlerde görülen akne oluşumu gençler için önemli bir cilt sorunudur. Akne oluşumunun birçok nedeni bulunur. Androjen hormonlarının yüksek ve aşırı duyarlılığı, yağ bezli salgılarında artış, kıl foliküli içindeki hücre sayısının artışı bu nedenlerin başında gelir. Kalıtsal ve hormonal nedenlerin yanında; hijyen, gıda, nemli ortam gibi çevresel etkenlerden dolayı da meydana gelebilir. Akne oluşumunun temelinde yatan nedenin mutlaka doktor kontrolü ile belirlenmesi gerekir. Özellikle erişkin kadınlarda görülen akne probleminin hormonal sorunlara bağlı olabileceği bilinir.
20 yaşından sonra da görülebilir
Akne tedavisi aylarca hatta bazı durumlarda yıllarca bile sürebilir. Bazı kişilerde kendiliğinden geçtiği de görülür. Çok erken yaşlarda başladığında daha şiddetli seyretmeye eğilimli olurlar. Bazen 20’li yaşlardan sonra da devam edebilir ve erkeklerde daha şiddetli seyreder. Tedavisi uzun sürdüğü için kişinin uyumu çok önemlidir. Her kişiye özel tedavi uygulanması gerekir. Tedaviye karar verilirken öncelikle aknenin hangi seviyede olduğu belirlenir. Hafif, orta ya da şiddetli olmasına göre tedavinin yöntemi ve süresi değişir. Ancak tüm seviyelerde medikal ilaçların yanında dermato-kozmetik ürünler kullanılabilir. Beraberinde yapılan cilt bakımlarıyla kişinin kısa sürede akne probleminden kurtulması mümkün olur.
Akne tedavisinde ilaç kullanımı
Retinoid grubu ilaçlar; şiddetli akne sorunlarında, dermatolog kontrolünde ağızdan alınır. Bu ilaçların alımında en sık karşılaşılan sorun; dudak ve burun başta olmak üzere cilt ve göz mukozalarında yarattığı kuruluktur. Bu akne tedavisini gören kişilerde belli dönemlerde kan kontrolü yapılarak karaciğer fonksiyonları değerlendirilmeli. İlaca bağlı yan etkileri azaltmak için kişiler uygun dudak koruyucu kremler ve yüz için bakım kremleri kullanmalı. Aynı zamanda diğer akne problemi yaşayan kişilerde olduğu gibi akne izlerinin artmaması, güneş lekelerinin oluşmaması ve ilaca bağlı olarak hassaslaşan cildin korunması için mutlaka cilt tipine uygun yağ içermeyen güneş koruyucuları kullanmak gerekir.
Erişkin kadınlarda akneye dikkat
Akne, hormonal nedenlerle gelişebilen bir hastalıktır. Özellikle erişkin kadınlarda sıklıkla akne görülürse mutlaka hormon tetkiklerinin yaptırılması gerekir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda akne ve tüylenme görülür. Bu durumda akne tedavisi mutlaka bir dermatolog kontrolünde yapılmalıdır. Akneli kişiler, cilt bakımının yanında makyajla da aknelerin görünürlüğünü azaltmak ister. Makyaj için seçilen ürünlerin dermato-kozmetik ürünler olması ve hafif uygulanması önemlidir. Bu tip ürünler, ilaçlarla kozmetikler arası özelliklere sahiptir ve yağ dengesini kontrol edip, tedavi edici nitelik taşır.
Abur cubur akne nedeni mi?
Sanılanın aksine; çikolata, kuruyemiş gibi abur cubur gıdalar tüketmek doğrudan akne oluşumuna neden olmaz. Aknenin seyri ile gıdalar arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz. Bu nedenle sadece abur cubur tüketimi akneye neden olur diyemeyiz. Ancak tüm gıdalarda olduğu gibi abur cuburda da aşırı tüketimden kaçınmak önemli.
Akne geçer ya izi?
Akne tedavi edilmediğinde iz kalma riski artar. Özellikle kişinin yüzüyle oynaması, akneyi sıkması ve kaşıması aknenin iz kalma ihtimalini yükseltir. Özellikle kulak memesi ve dudakların birleştiği yere uzanan hizanın üzerinde kalan hiçbir sivilcenin sıkılmaması gerekir. Bu bölgede bulunan kan damarları doğrudan beyinle ilişkili olduğundan buradaki sivilcelerle aşırı oynamak beyinde hasara dahi neden olabilir.
Peki akne tedavisi için hangi yöntem uygulanmalıdır? İşte akne tedavisinde kullanılan dermatolojik yöntemler:
Karbon peeling: Hem tedavide hem de akne sonrası oluşan kızarıklıkların giderilmesinde kullanılan ve her cilt tipine uygulanabilen bir yöntemdir. Meyve asitleri kullanılarak gerçekleştirilir ve cildin tazeliğini kaybetmiş sorunlu üst tabakasının soyularak dökülmesini sağlar. Bir ayda 4 seans yapılabilen karbon peeling, ciltteki soruna göre 1-10 seans arasında uygulanabilir.
Fraksiyonel lazer tedavisi: Tedavi edici etkileri 6 – 12 ay devam eden bu yöntem ile cildin canlanması sağlanır. Akne izlerinin yok edilmesinde etkili olan bu yöntem 15-20 dakikalık 3-5 seans uygulanır. İlk 24 saat içinde yüzde kızarıklık ve yanma hissinin oluşması normal kabul edilir ve nemlendirici kremlerle bu şikayetler azaltılır. Yaz aylarında tercih edilmemesi gereken bu uygulama sonrasında yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak önemli.
Dermaroller: Son derece ince ve minik iğne ile derinin üzerinde gözle görülemeyecek kadar ufak delikçikler açılır ve salınan trombositler yardımıyla akneli derinin kendi kendini onarması beklenir. Kişinin cildinin durumuna göre belirlenen serum, bu işlem sonrasında kullanılır ve serumun normalden 200 kat daha fazla emilmesi sağlanarak kişi tedavi edilir. Dermaroller akne tedavisi ihtiyaca göre haftada ya da ayda 1 seans uygulanabilir.