Yazı İçeriği

Kireçlenme tedavisi

Kireçlenme nedir?

Kireçlenme neden olur?

Kireçlenme belirtileri

Kireçlenme tedavisi ile kıkırdak tamamen iyileşebilir mi?

Kireçlenme tedavisi

Büyüklerin “Dizlerim çok ağrıyor” yakınmalarıyla pek çok kişi karşılaşmıştır. Özellikle dizlerde yaşın ilerlemesiyle daha çok ağrı görülür. Gündelik hayat kalitesini olumsuz etkileyen romatizmal sağlık sorunları, genellikle yaşlanmayla paralel şekilde ilerler. Bu sağlık sorunları arasında en çok kireçlenmeye (osteoartrit) rastlanır. Kadınlarda daha sık görülen kireçlenmeyi, obezite, kas dokularında zayıflık, genetik yatkınlık gibi faktörler tetikler. Kireçlenme, kendini ağrı ve eklemlerde tutukluk belirtileriyle gösterir. Hafif seyreden kireçlenmede fizik tedavi uygulamaları, kas güçlendirici egzersizleri, ortezleme gibi tedavi yöntemleri uygulanırken; ileri derecedeki kireçlenmelerde nöral terapi, akupunktur, ozon tedavisi, manuel terapi gibi tamamlayıcı tıp uygulamaları yapılabilir.


Kireçlenme nedir?

Kireçlenme, kıkırdak dokusunda yıkım-yapım arasındaki denge bozulduğu için asidite artışı gerçekleşmesiyle oluşur. Kişinin eklem yapısı deforme olur ve bu nedenle eklem hareketlerinde kısıtlanma yaşanır. Kireçlenme, kalça ve diz protezi uygulamalarının en sık nedenini oluşturur.

Kireçlenme neden olur?

Kireçlenme; obezite, eklem yaralanmaları, kas dokusunda zayıflık, yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık, asidite olarak bilinen bedenin toksin yükü, bağırsak florası bozuklukları gibi çeşitli faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir.

Kireçlenme belirtileri

Kireçlenme, özellikle ağrı ve eklem tutukluğu belirtileriyle kendini gösterir. Muayene bulguları ve risk faktörlerine göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Kireçlenmeye neden olan faktörlere göre tedavi şekli, kişiden kişiye değişebilir. Tedavide kişinin yaşam kalitesini artırmak için ağrıyı ortadan kaldırmak, mobiliteyi artırmak, oluşabilecek sakatlıkların önüne geçebilmek amaçlanır.

Kireçlenme tedavisi ile kıkırdak tamamen iyileşebilir mi?

Hafif ve orta derece semptomları olan kişilerde fizik tedavi uygulamaları, kas güçlendirici egzersizler veya ortezleme gibi tedavi yöntemleri tercih edilir. Bunun yanı sıra kireçlenmenin tedavisinde nöral terapi, akupunktur, ozon tedavisi, manuel terapi gibi tamamlayıcı tıp uygulamaları da yapılabilir. Bazı durumlarda eklem içi enjeksiyonlar da uygulamaya eklenebilir. Kıkırdak hasarının vücuttaki asidite ile ilişkisi nedeniyle bağırsak florasının probiyotiklerle desteklenmesi önem taşır. Kıkırdak hasarını geri döndürmek pek mümkün olmasa da gerekli müdahalelerle hastalığın ilerlemesi ve kalıcı hasarlar bırakması önlenebilir. Kireçlenme ileri bir seviyeye ulaşarak kalıcı hasar bırakmadan doktora başvurmak önemli.