Yazı İçeriği

Diyabet sizin de kapınızı çalabilir mi?

1- Sık sık acıkıyor musunuz?

2- Diyetle kilo veremiyor musunuz?

3- Hareketsiz yaşam kaçınılmaz mı?

4- Tatlıya hayır diyemiyor musunuz?

Yakın akrabalarınızda diyabeti olan var mı?

Diyabet sizin de kapınızı çalabilir mi?

Günümüzde hızla yaygınlaşan ve yetişkinlerin yüzde 13’ünde görülür hale gelen diyabet hastalığına eğiliminiz var mı? Gelin yoğun çalışma temponuzdan başınızı kaşıyacak vaktiniz olmasa da 5 dakikanızı ayırın ve 5 soruda diyabet testi ile eğiliminiz olup olmadığını test edin. Zira dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşan hatta çocukların bile sıkça kapısını çalar hale gelen diyabeti sanılanın aksine sağlıklı beslenerek ve hareketsiz bir yaşamdan kaçınıp haftada üç gün tempolu düzenli yürüyüş yaparak önleyebilmek mümkün.


1- Sık sık acıkıyor musunuz?

Pek çoğunuz ‘şu kilolar olmasa destan yazardım’ diyorsunuzdur. Aynalara, tartılara kızmamak iğneyi kendine batırmak gerekir. İşte diyabete eğiliminizin olduğunu gösteren ilk soru; sık sık acıkıyor musunuz? Çünkü sık acıkmak reaktif hipoglisemiden kaynaklanıyor olabilir ve genellikle ailede diyabeti olup düzensiz beslenen kişilerde görülür.

2- Diyetle kilo veremiyor musunuz?

Verilen diyet ile ‘sadece kedim doyar’ diyorsunuz ama yine de tüm iyi niyetinizle diyetinize sadık kalarak kilo vermeye çabalıyorsunuz. Gelin görün ki işe yaramayabilir, insülin direnci olanlar diğer kişilere göre daha zor kilo verir.

3- Hareketsiz yaşam kaçınılmaz mı?

İşiniz nedeniyle gün boyu masa başında çalışıyorsunuz, akşam eve gittiğinizde ise değil haftada üç gün düzenli ve tempolu 45 dakika yürümek, adım atacak haliniz bile kalmıyor! Hatta hemen uykunuz geliyor. Hareketsiz yaşamın sizin için kaçınılmaz olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak aman dikkat! Diyabet hastalığı için tam da biçilmiş kaftan olabilirsiniz. Çünkü diyabet, sağlıksız beslenmenin yanında fazla kilolu ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olanları kolaylıkla ağına alabiliyor.

4- Tatlıya hayır diyemiyor musunuz?

Tatlıya hayır diyemiyor, günlük hayatın koşuşturmacası içerisinde kahvaltı başta olmak üzere ana öğünleri düzenli yapamıyor, kahvaltıyı poğaça ve hamur işiyle geçiştiriyor, beyaz ekmek, beyaz pirinçten yapılmış pilav gibi kan şekerini hızlı yükselten besinlerden vazgeçemiyor, yiyip içtiklerinize dikkat etmiyor musunuz? Bu durum kan şekeri düzensizliği ile beraber gelişen yedikçe daha çok yemek şeklinde bir kısır döngüdür.

Yakın akrabalarınızda diyabeti olan var mı?

Yakın akrabalarda erişkin diyabet hastalığı veya gebeliğe bağlı diyabet öyküsü olanların 2 yılda bir test yaptırması gerekir. Prediyabetik dönemdeki kişiler zamanla aşikar diyabete dönüşürken, uygun takip ve tedavi yapılırsa aşikar diyabete dönüşme oranları yüzde 11'e kadar düşer.

Tüm bu sinyalleri göz önüne alarak hem fazla kilonuzu hem diyabet eğiliminizi üzerinizden atabilirsiniz. Doktorunuzun ve diyetisyeninizin kontrolünde gerekli fiziksel aktivite, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını yaparak hastalığı önleyebilirsiniz.