Yazı İçeriği

20'lik Diş Nedir?

20'lik Diş Ağrısı Neden Olur?

20'lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

20'lik Diş Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

20'lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20'lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

20'lik Diş Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılır?

20’lik Diş Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

20'lik Diş Nedir?

20’lik dişler, genellikle “üçüncü azı dişleri” olarak adlandırılan, ağızda çıkan son kalıcı dişlerdir. Bazı kişilerde hiç çıkmazken, bazı kişilerde sorunsuz bir şekilde çıkabilir. Ağzın en arka kısmında yer alan 20’lik dişler bazen diş etlerinde veya çene kemiğinde sıkışır. Bu gömülü dişler çıkamadığı için enfeksiyon, çürük veya diş eti hastalıkları meydana getirebilir. Böylelikle ağızda ve çenede şiddetli bir ağrı yaşanabilir.

20'lik Diş Ne Zaman Çıkar?

20’lik dişler genellikle 17 ila 25 yaşları arasında çıkar. Ağzın en arka kısmında yer alan bu dört dişin oluşumu çok daha erken yaşlarda başlar. İlk olarak dişin kalsifikasyonu gerçekleşir. Dişin kronu oluşup kök gelişir, sonrasında diş etlerinden çıkar. Bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Gömülü durumdaki yirmi yaş dişleri ağza bakıldığında tam olarak görülmeyebilir.

20'lik Dişlere İhtiyaç Var Mı?

20’lik dişler doğru pozisyonda çıkarsa ağız arkasında destek sağlayabilir ve çene kemiğini koruyabilir. Ancak genel olarak 20’lik dişlere ihtiyaç bulunmaz ve işlevini yitirmiş olarak görülür.

Eski dönemlerde çiğ bitkiler, sert kabuklu yemişler ve tam pişmemiş etler tüketen insanlarda yiyecekleri doğru şekilde öğütmek için 20’lik dişler gerekliydi. Modern yiyecek hazırlama yöntemleri ve beslenme alışkanlıkları 20’lik dişlere olan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. İnsanlarda çenelerin küçülmesiyle 20’lik dişlerin çıkması için yeterli alan kaybolmuştur.


20'lik Diş Ağrısı Neden Olur?

20’lik dişler çıkarken diş etlerine baskı yaparak ağrıya sebep olabilir. Ağızda yeterli alan olmadığında dişler tamamen çıkmayarak sıkışıp kalabilir. Gömülü dişler, diş eti enfeksiyonları, apse ve kistler 20’lik diş ağrısı nedenleri arasında yer alır. 

20’lik diş ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Diş eti üzerinde baskı
  • Gömülü dişler
  • Diş eti enfeksiyonları
  • Apse ve kistler

Diş eti üzerinde baskı

20’lik dişler, diş etlerini delip çıkmaya çalıştığında diş eti üzerinde baskı meydana gelir. Bu sebeple 20’lik diş eti ağrısı yaşanabilir.  

Gömülü dişler

20’lik dişler kendisine yeterli alan bulamadığında eğik bir açıyla çıkabilir veya tamamen gömülü kalabilir. “Gömülü dişler” adı verilen bu durumda diş etlerinde sürekli baskı, rahatsızlık ve ağrı oluşur. 

 

Diş eti enfeksiyonları

Gömülü dişler tam olarak çıkamadığında diş etlerinde açık kalan alanlar oluşabilir. Yüzeyden açılan diş etlerinde yiyecek ve bakteriler birikebilir. Enfeksiyonların oluşumuna zemin hazırlayan bu durumla dayanılmaz 20'lik diş ağrısı meydana gelebilir. 

Apse ve kistler

Gömülü kalan 20’lik dişler dolayısıyla diş etlerinin altında apse ve kist oluşumu görülebilir. Bu durum şiddetli 20’lik diş ağrısı sebeplerinden birisidir.

20'lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

20’lik dişler çıkarken çenede ağrı, diş etlerinde şişme veya kanama, ağız açmada ve çiğnemede zorluk, ağız kokusu gibi belirtiler gösterebilir. Yanlış pozisyonda çıkan veya ağızda yer bulamayan 20’lik dişler daha ciddi sorunlara yol açabilir.

20’lik diş ağrısı belirtileri şunlardır: 

  • Çenede ağrı, şişlik veya sertlik
  • Şişmiş, hassas veya kanayan diş etleri
  • Ağız açmada ve çiğnemede zorluk
  • Ağız kokusu

Çenede ağrı, şişlik veya sertlik

20’lik dişler çenede baskı yaparak ağrı, şişlik ve sertlik hissine neden olabilir. Dişin çevresindeki dokular iltihaplandıkça bu hissiyat artabilir. 

Şişmiş, hassas veya kanayan diş etleri

20’lik dişlerin çıkmaya çalıştığı süreçte diş etleri tahriş olabilir. Bu durumda diş etlerinde şişme ve hassaslaşma meydana gelebilir. Bazı durumlarda diş eti kanaması görülebilir. 

Ağız açmada ve çiğnemede zorluk

20’lik dişler baskı yaptıkça çenede sertleşme yaşanabilir, ağrılar artabilir. Bu da ağız açmayı zorlaştırır. Yemek yerken çiğneme sırasında ağrılar devam edebilir.

Ağız kokusu

Kısmen çıkan 20’lik dişler, diş etlerinde yiyecek ve bakteri oluşumuna neden olabilir. Bakteriler, ağız kokusu oluşturan enfeksiyonlara yol açabilir. 

20'lik Diş Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

20’lik dişler ilk başta diş etlerine baskı yaparak hafif rahatsızlıklara yol açabilir. Dişin çıkmasıyla birlikte ağrının daha belirgin işaretleri ortaya çıkar. 

İkinci azı dişlerinin arkasındaki bölgede tahriş hissi meydana gelebilir. Diş etlerinde fark edilen şişlikler de 20’lik diş ağrısını anlamaya yardımcı olabilir. 

20’lik dişlerin büyümesi genellikle çenenin arka kısmında sızıya neden olabilir, bazı kişilerde zonklama şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Sinirlere baskı yapan 20’lik dişler çene, göz ve kulak çevresinde yoğun ağrıya yol açabilir. 

20’lik dişler çıkmaya başlamadan önce üzerlerindeki diş etleri kırmızı veya koyu pembe rengini alabilir. İkinci azı dişlerinin arkasında beliren küçük beyaz noktalar da 20’lik dişlerin çıkmaya başladığının işaretlerinden birisidir. 

20'lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Evde uygulanacak tuzlu su ile gargaranın yanı sıra, nane çayı, karanfil yağı, aloe vera, çay ağacı yağı, ezilmiş sarımsak, zencefil ve zerdeçal 20’lik diş ağrısına iyi gelebilir. 

20’lik diş ağrısına iyi gelebilecek yöntemler şunlardır: 

  • Tuzlu su ile gargara
  • Nane ve mentol
  • Karanfil yağı
  • Soğuk ve sıcak uygulama
  • Aloe vera
  • Çay ağacı yağı
  • Ezilmiş sarımsak ve zencefil
  • Zerdeçal
  • Kekik yağı
  • Biberiye yağı
  • Lavanta yağı

Tuzlu su ile gargara

Diş ağrısı için en popüler çözümlerden biri tuzlu su ile gargara yapmaktır. Ilık su ile tuzu karıştırarak gargara yapmak zararlı bakterileri öldürebilir ve sağlıklı diş etlerini destekler. 20’lik dişler çıkarken ağız hijyenini korumak etkili olabilir. 

Nane ve mentol

Nane yaprakları, doğal bir soğutucu bileşen olan mentol içerir. Bu bileşen, bazı ağrı kesici etkiler sağlayabilir. Nane, 20'lik diş ağrısını tedavi etmek için kesin bir çözüm olarak kabul edilmese de genellikle güvenli bir yöntem olarak kabul edilir. Bir parça pamuk nane yağına batırılabilir, ağrılı diş etlerine bastırılabilir. Soğumuş nane çayı da gargara olarak kullanılabilir.

Karanfil yağı

Karanfil, yaygın ve doğal bir diş ağrısı tedavisidir. Bir araştırma, karanfil yağındaki aktif bileşen olan öjenolün anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan etkiler sağladığını göstermektedir. Karanfil yağının yanı sıra, 4-6 adet karanfil kaynatılabilir ve karanfil suyu yapılabilir. Karanfil yağı veya suyu diş etlerine masaj yaparak uygulanabilir. Ancak, yüksek miktarlarda öjenol karaciğer toksisitesine neden olabilir. Bu nedenle karanfil yağını aşırı miktarda yutmamaya dikkat edilmelidir. 

Soğuk ve sıcak uygulama

Soğuk uygulama genellikle bir buz torbasını yanağa bastırmayla yapılır. Bu uygulama iltihaplanma ve şişliği azaltabilir. Soğuk ağrıyı hafifleten bir uyuşturma etkisi de sağlar. Hafif sıcaklık uygulamak ise gerginliği azaltarak kan dolaşımını artırabilir. Günde birkaç kez 4-5 dakika boyunca buz kompresi uygulanabilir.  

Buz kompresi 20'lik diş ağrısına iyi gelir.

 

Aloe vera

Aloe vera, antioksidan bakımından zengin olup antiinflamatuar özellikler taşır. 20'lik dişlerin çıktığı bölgedeki iltihabı hafifletmek ve rahatlatmak için kullanılabilir. Diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. 

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, dişlerde gelişen bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir. Bu yağ doğrudan dişlere uygulanmamalıdır. Hindistancevizi yağı gibi bir yağla seyrelterek iltihaplı diş etlerine uygulamak mümkündür. Çay ağacı yağı yutulmamalıdır, bu yüzden bu tedaviden sonra kalıntıları hemen tükürüp ağzı iyice durulamak gerekmektedir.

Ezilmiş sarımsak ve zencefil

Araştırmalar, ezilmiş sarımsağın diş eti çizgisinde enfeksiyonlara neden olan patojenleri öldürmede etkili olduğunu ve ağrı kesici özelliği bulunduğunu göstermektedir. Sarımsağı ezip zencefille karıştırmak daha iyi bir etki yapabilir. 

Zerdeçal

Zerdeçal, ağrı kesici ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde diş ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Doğrudan ağrılı diş bölgesine uygulanabilir ya da zerdeçal, tuz ve hardal yağı ile bir macun hazırlanabilir. Hamile kadınların zerdeçalı yüksek dozda tüketmemesi önerilmektedir. 

Kekik yağı

Kekik yağı, bakterileri öldürerek enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilecek güçlü bir şifa kaynağıdır. 20’lik diş ağrısını, şişliği ve iltihabı azaltabilir. Bir çay kaşığı kekik yağı, bir parça pamuk veya parmak yardımıyla dişlere ve diş etlerine uygulanabilir.

Biberiye yağı

Biberiye, doğal bir ilaç olarak diş ağrısı, iltihap ve ateşi hafifletmek için kullanılabilir. Seyrelterek diş etlerine uygulanabileceği gibi, bir bardak ılık suya bir damla eklenerek ağız gargarası olarak da uygulanabilir.

Lavanta yağı

Lavanta yağı, ağrıyı hafifletme, bakterileri azaltma ve iltihabı yatıştırma potansiyeline sahiptir. Lavanta genellikle güvenli olup bazen diş tedavileri sırasında uygulanabilir. Birkaç damla lavanta yağını suya damlatarak gargara yapılabilir. 

20'lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Doğal yöntemlerle 20’lik diş ağrısını hafifletmek mümkün olsa da bazı durumlarda ağrı giderek şiddetlenebilir. Geçmeyen 20’lik diş ağrısı için diş hekimi randevusu almak faydalı olabilir. Muayeneyi gerçekleştiren diş hekimi, ağrı kesici ve iltihap azaltıcı ilaçlar önerebilir. 20’lik diş sıkışmışsa veya enfekte olmuşsa çekilmesi gerekebilir.

20'lik Diş Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılır?

20’lik dişler, diğer dişlere göre daha sert bir yapıdadır. Bu da çürük oluşumuna daha yatkın olması anlamına gelir. 20’lik diş ağrısını önlemek için iyi bir ağız hijyeni uygulanabilir, bol su içilebilir, şeker tüketimi azaltılabilir.

20’lik diş ağrısını önleme yolları şunlardır: 

  • Ağız hijyeni uygulamak
  • Bol su içmek
  • Şeker tüketimini azaltmak
  • Düzenli olarak diş hekimine gitmek

Ağız hijyeni uygulamak

Günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargarası yapmak ağızdaki enfeksiyona neden olan bakterilerin sayısının azalmasına yardımcı olabilir.

Bol su içmek

Bol su tüketimi, dişlerde bulunan yiyecek ve bakterilerin uzaklaştırılmasına katkı sağlayabilir.

Şeker tüketimini azaltmak

Aşırı tatlı ve şekerli yiyecek tüketimi ile diş çürükleri arasında bağlantı olabilir. Bu nedenle şeker tüketimini azaltmak gerekebilir.

Düzenli olarak diş hekimine gitmek

Rutin diş hekimi kontrolleri yaptırmak ağız hijyeninin korunmasına yardımcı olabilir ve olası 20’lik diş sorunları erken teşhis edilebilir.

20’lik Diş Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

20’lik diş ağrısı nasıl olur?

20'lik diş ağrısı, genellikle diş etlerinde baskı ve şişlikle hissedilir, çene bölgesinde yerleşik bir ağrı olur. 

20’lik diş ağrısı ne kadar sürer?

20'lik diş ağrısı, dişin çıkma sürecine bağlı olarak birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir.

20’lik diş ağrısı nereye vurur?

Ağrı genellikle çene, kulak, göz bölgesine vurabilir. 

20’lik diş boğaz ağrısı yapar mı?

Evet, gömülü veya iltihaplı 20'lik dişler boğaz ağrısına yol açabilir.

20’lik diş baş ağrısı yapar mı?

20'lik dişler sinirlere baskı yaparak baş ağrısına neden olabilir.

20’lik diş kulak ağrısı yapar mı?

Çene sinirlerini sıkıştıran 20’lik dişler kulak ağrısı yapabilir.

20’lik diş kaç yaşında çıkar?

20'lik dişler genellikle 17 ile 25 yaşları arasında çıkar.

20’lik diş çıkarma belirtileri nasıl olur?

Diş etlerinde şişlik, kızarıklık, çene ağrısı ve diş etlerinde beyaz noktalar görülmesi yaygın belirtilerdendir.

20’lik diş kaç tanedir?

Her çenenin arka kısmında birer tane olmak üzere toplamda dört adet 20’lik diş vardır. 

20’lik diş neden çıkar?

20’lik dişler sert yiyecekleri öğütmeyi amaçlayan üçüncü azı dişleri olarak gelişmiş ancak modern yaşamda işlevlerini yitirmiştir. 

Gömülü diş ne demek?

Gömülü diş, dişin çıkmak için alan bulamadığı, diş etinin altında sıkıştığı diş türüdür. 

Herkeste 20’lik diş çıkar mı?

Herkeste 20'lik diş çıkmayabilir; bazı kişilerde hiç gelişmez.