Acıbadem | Diyabet

Hakkımızda

Diyabet iyi tedavi edilmediği zaman koroner kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, görme kaybı, nöropati gibi ciddi organ hasarlarına neden olan bir hastalıktır. Ancak, iyi tedavi edilen diyabette yaşam boyu bu sağlık sorunlarının hiçbiri ortaya çıkmayabilir.

Acıbadem Diyabet, ülkemizde diyabetli hastalara komplikasyonsuz ve kaliteli bir yaşam sunmayı amaçlayan bir merkez olarak kuruldu.

Çalışmalarımızda, bir yandan mobil sağlık takip sistemleri ve sensör teknolojileri ile diyabetin dünya çapında takip edilmesini ve hastaların yaşamını kolaylaştırmayı hedefledik, diğer yandan yapay zeka destekli yapay pankreas ve patch pump gibi teknolojileri kullanarak tedavide daha iyi sonuçlar elde etmeyi amaçladık.

Merkezimizde çalışmalarımız diyabet alanında uzmanlaşmış doktorlar, beslenme uzmanları, diyabet hemşireleri ve podiatristlerden oluşan bir ekiple yürütülmektedir.

Diyabet takibinde gereken tüm parametrelerin; biyokimyasal tetkikler, radyolojik tetkikler ve sürekli diyabet eğitim toplantılarının, aynı merkezde yapılmasına özen gösterdik.

Ayrıca, gerektiğinde diyabete bağlı komplikasyonların taranması için uzman hekimlerle (kardiyolog, nefrolog, nörolog, oftalmolog) birlikte çalışıyoruz.

Temel prensibimiz, diyabet ve diyabete bağlı sağlık sorunlarınızın tek merkezde mümkün olan en kısa zamanda ve doğru çözümüdür.

Merkezimizde bulunan uzman hekimler, “diyabetin takip ve tedavisi konularında özellikle yeni diyabet teknolojilerinin (sürekli uzaktan glikoz takip sistemleri, yapay pankreas, sürekli insülin infüzyon sistemleri vb.) kullanımında eğitim almış” hekimlerdir.

Gerektiğinde hekiminizin isteyeceği biyokimyasal analiz, radyolojik ya da kardiyolojik tetkikleri yine aynı merkez içinde yaptırabilirsiniz.

Hekiminiz, olası diyabete bağlı organ hasarları araştırılmasında “kardiyoloji, nefroloji, nöroloji, oftalmoloji ve damar cerrahisi” konusunda uzman hekimler ile koordineli çalışır.

Amacımız, diyabet alanında gelişen teknolojinin olanaklarını kullanarak bu alanda öncü bir merkez olmaktır.


Rutin Komplikasyon Taraması Klinik Değerlendirme

Diyabet merkezimize başvurunuzda önce diyabet hemşiresi sizi karşılar. Diyabetle ilişkin sağlık sorunlarınızla ilgili bir formu doldurduktan sonra "rutin diyabet kontrol ve komplikasyon tarama testleriniz" yapılır. Rutin olarak kan şekeri ölçümü, son iki aylık kan şeker ortalamasını gösteren HbA1c tayini (parmak ucundan alınan kanla yapılan hızlı testle), göz hasarını gösteren retina taraması (ilaç kullanmadan ve nonmidiatrik kamera ile) ve ayrıntılı vücut analizi (kızıl ötesi kamera sistemi ile 360 derece analiz) ile ayak sağlığı için podiatrik kontrol tetkikleri yapılır. Bu tetkikler yaklaşık 15 dakika içinde tamamlanır. Başarılı bir diyabet tedavisinin ancak multidisipliner bir yaklaşım ve ekip çalışması ile mümkün olabileceğine inanıyoruz.

Rutin kontrol testleriniz tamamlandıktan sonra diyabet hemşireniz sizi diyabet hekiminizle tanıştırır. Merkezimizde bulunan uzman hekimler, diyabetin takip ve tedavisi konularında özellikle yeni diyabet teknolojilerinin (sürekli uzaktan glikoz takip sistemleri, yapay pankreas, sürekli insülin infüzyon sistemleri vb.) kullanımında eğitim almış hekimlerdir. Hekiminiz sizinle görüştükten sonra tedavinizi planlar. Gerektiğinde hekiminizin isteyeceği biyokimyasal analiz, radyolojik ya da kardiyolojik tetkikleri yine aynı merkez içinde yaptırabilirsiniz. Hekiminiz, diyabete bağlı olası organ hasarlarının araştırılmasında; kardiyoloji, nefroloji, nöroloji, oftalmoloji, damar cerrahisi alanlarında uzman olan hekimler ile koordinasyon halinde çalışır.

Hekim görüşmenizden sonra ikinci adım, diyabet alanında uzmanlaşmış uzman diyetisyen ile kişiye özel beslenme programınızın planlanmasıdır. Beslenme uzmanımız; kızıl ötesi kamera ile yapılan vücut analizi ve ölçüm değerlerinizi sizinle beraber değerlendirecek ve günlük yaşam akışınız, beslenme alışkanlıklarınıza göre bir kilo kontrol programı düzenleyecek. Merkezimizde ana hedefimiz; beslenme programının kişinin ihtiyaçlarına yönelik planlanması, sağlıklı ve sürdürülebilir olmasıdır.

Diyabet iyi izlenmediği takdirde kalpte, böbreklerde, gözde, sinir sisteminde, karaciğerde ve kemiklerde hasarlara yol açabilir. Buradaki en önemli sorun; diyabette organ hasarlarının uzun yıllar hiçbir semptom ve bulgu vermeden sürmesi ve hastalığın ilerlemesidir.

Diyabet tedavisinde; organ hasarları ortaya çıkmadan 10 yıl önce tespit edilebilen ve önlenebilen yöntemler ve olanaklar vardır. Merkezimize gelen her hasta mutlaka kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, nörolojik hastalıklar, göz sağlığı, kemik sağlığı açısından erken tanı testlerinden geçirilir; gerektiğinde bu branşlarda uzmanlaşmış hekimler tarafından ileri takip ve tedavi programına alınır. Yapılan araştırmalar, yıllık rutin organ tarama tetkiklerini yaptıran diyabetli bireylerde organ hasarlarının uzun yıllar, hatta yaşam boyu ortaya çıkmadığını göstermiştir.


Diyabet Teknolojileri

Diyabetin takip ve tedavisinde güncel teknolojilerin yaşamımıza girmesiyle hastalık yönetiminde birçok kural değişti. Glikoz ölçüm aletlerinin yerini almaya başlayan “Sürekli Glikoz Ölçüm Sistemleri-CGM” cihazları her 2-3 dakikada bir kan şekeri ölçerek günde toplam 720 ölçüm yapar. Bu ölçümleri, günün her saatinde telefonunuzdan, mobil sistemlerden izlemek mümkündür. Bu sistemler yardımıyla artık, merkezimizdeki diyabet ekibi tarafından (izin verdiğiniz takdirde) 24 saat takip altında olacaksınız. Bu cihazlar ani kan şekeri düşüklüğünde veya ani kan şekeri yüksekliğinde size ya da sağlık ekibine ve sizi izleyen yakınlarınıza alarm ile uyarı gönderebiliyor.

Sağlıklı insan pankreasının insülin salgı dinamiğine en yakın olan sistem, sürekli insülin infüzyon pompa sistemleridir. İnsülin pompaları; kablolu insülin pompaları ve yeni kuşak cilde yapışan patch pumplar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu sistemlerle; insan pankreası gibi en az 3 gün enjeksiyon yapmadan, bazal ve bolus insülini uzaktan kumanda ile verebilirsiniz. Yeni sistemlerle, insülin yönetimini uzaktan kumandalarla değil cep telefonu vb. mobil cihazlardan yapmak mümkün. Bu sistemler yardımıyla, gün içinde önceden ayarlı veya anlık uzaktan insülin gönderebilir ve de doz ayarlayabilirsiniz. Diyabette güncel teknolojiler, teknoloji ekibimizin desteğiyle, rutin olarak kullanılmaktadır.


Yapay Pankreas Nedir?

Yapay pankreas olarak nitelendirilen insülin pompası ve sürekli glikoz ölçüm cihazı ile entegre olarak çalışan kapalı döngü (closed loop) sistemler, kan şekeri ayarı güç ve değişken olan bireylerin diyabet yönetiminde kullanılan sistemlerdir. Bu sistemler, CGM’den gelen uyarılarla diyabetli bireyi hipoglisemiye girmeden tespit edip pompadan insülin akışını durdurabilir, kan şekeri yükseldiği zaman ise yükselen ölçüm değerine göre “otomod” sistemi yardımıyla insülin doz planlamasını otomatik olarak ayarlayabilir. Yapay pankreasta kan şekeri değerine göre insülin yönetimi, yapay zekanın kullanıldığı özel yazılımlarla yapılmaktadır. Merkezimizde, cilde yapıştırılabilir minimal patch pump ve kablolu insülin pompa sistemlerinin olduğu yapay pankreas modelleri rutin olarak kullanılmaktadır.


İnsülin Pompası ve CGM Okulu

Özellikli durumu olan insülin kullanan ya da insülin pompası veya yapay pankreas kullanan hastalardan birisiyseniz, sizler için “karbonhidrat sayımı ve insülin düzeltme faktörü (IDF)” kursları düzenlenmektedir. Yapay pankreas programına geçilmeden önce 4 aşamalı eğitim verilmektedir.


İnsülin Pompa Başlangıç Eğitimi

Bu eğitim programı, bireylerin pompa terapisine başlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış, bireye özgü ve küçük grup eğitimi olarak düzenlenir. Program; CGM cihazına yeni başlayan kişiler veya bu teknolojiden daha iyi yararlanmak isteyenler için hazırlanmıştır.

Bu bölüm, insülin pompası veya CGM cihazı takmak isteyenler için genel bilgi vermek için planlanmıştır. İnsülin pompası ve CGM seçeneklerini, özelliklerini, pompanın veya CGM'nin nasıl çalıştığını, faydalarını, risklerini ve maliyetlerini içerir.


Sürekli Glikoz İzlem Monitoru (CGM) Kullanım Eğitimi

Bu program sadece sürekli glukoz monitörü (CGM) eğitimini veya CGM ve Pompa eğitim oturumunu içerir ve CGM'den neler beklenebileceğini ve mevcut cihaz ve özellikleri kapsar.

Bunlar; sensör yerleştirme, alarmlar ve kalibrasyonun yanı sıra CGM verileri, CGM cihazınızın indirilmesi ve hedeflerin belirlenmesi dahil olmak üzere cihaza özgü temel konularda size yardımcı olan, küçük grup oturumu veya bir saatlik bireysel oturumdur.


Teletıpla Diyabetinizin Evden Kontrolü Yaşamı Kolaylaştırıyor

Yeni kuşak sürekli glikoz ölçüm sistemleri ile uzaktan gerçek zamanlı (real time) hasta izlem polikliniklerimizi artık aktif olarak kullanabilirsiniz.

Kliniğimize gelmeden evden kan şekeri takibi, kalp hızı ve arter basıncı takibi, insülin planlaması, evden sağlık ekibi tarafından yapılabilir.

Hekim, beslenme uzmanı ve diyabet hemşiresi ile online görüntülü görüşerek konuşabilir, tedavi ve önerileri planlayabilirsiniz. Özellikle başta yaşlı ve çocuk hastalar olmak üzere yoğun iş programı olan ya da şehir dışı veya başka ülkede yaşayan diyabetli bireyler için bu polikliniğimizi kullanabilirsiniz.