Çocuk ve Adölesan Diyabet
Acıbadem Diyabet Merkezi, diyabetli çocukların takibi, tedavisi ve eğitimi konusunda uzmanlaşmıştır. Diyabet tanısı almanın yaşamı değiştirdiğinin bilincinde olan ekibimiz, hastaların sağlık durumuna uygun olarak kişiselleştirilmiş hizmet sağlamakta ve aileleri desteklemek için elinden geleni yapmaktadır.
Diyabet bakımında uzmanlaşmış bir merkez olarak, çocuk ve ergenlerin mümkün olan en ideal bakımı aldığından emin olabilirsiniz.
Uluslararası Hizmet
Merkezimiz, diyabet bakımı konusunda diyabetli çocukların ve ergenlerin takip ve tedavilerine yöneliktir çeşitli hizmet sunmaktadır. Klinik ekibimiz, çocuk ve ergenlerde diyabet tedavisinde uzmanlaşmış çocuk endokrinoloji uzmanları, çocuk ve adolesan sağlığı uzmanı, diyetisyen ve diyabet hemşiresinden oluşmaktadır.
Sadece uzman diyabet bakımı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda endokrinolojik bozuklukların neden olduğu bir dizi diğer sağlık durumunu da takip ve tedavi ediyoruz. Klinik ekibimiz, büyümeyi, tiroidi, paratiroidi, adrenal bezleri, lipitleri ve üreme organlarını etkileyen her türlü bozukluğu tedavi etmek için güncel teknolojiye sahiptir.
Tedaviler ve Hizmetler
Pediatrik Endokrinoloji ekibi, çocukların ve gençlerin diyabetin yanı sıra diğer endokrin sorunlarını da yönetmelerine yardımcı olmak için birlikte çalışmaktadır. Komplike vakalar için tıbbi konsültasyonlar, kişiselleştirilmiş değerlendirme, tedavi planları, hastalık yönetimi ve takip planları multidisipliner bir ekip tarafından yönetilmektedir.
Acıbadem Diyabet Merkezi’ni ziyaret ettiğinizde, danışmadaki ekibimizden laboratuvar teknisyenlerimize, doktorlarımıza ve hemşirelerimize kadar sizi ailemizin bir parçası olarak görmekteyiz.
Kontrol Muayeneleri:
Hastalara yılda en az 3-4 kez kontrol muayenesi yapmaktayız. Diyabet hemşiresi, eğitim hemşiresi ve hekim ile yapılan bu kontrollere ek olarak ailelerin yılda en az bir veya iki kez bir pediatrik diyetisyen/beslenme uzmanı ile görüşmelerini öneririz.
Hastalar ve aileler, planlı muayene ziyaretleri sırasında yılda en az 3-4 kez laboratuvar testi yapılacağını bilmelidir. Çocuk dostu laboratuvarımız, Çocuk ve Ergen Ünitesi bünyesinde yer almaktadır.
Sağlık Ekibinize Nasıl Ulaşabilirsiniz?
Merkezimiz pazartesi-cuma 08:30-18:00 saatleri arasında ve cumartesi günleri 08:00-14:00 saatleri arasında açıktır. Çalışma saatleri içindeki acil sorularınız için not bıraktığınız takdirde bir diyabet eğitim hemşiresi sizi hemen arayacaktır. Çalışma saatleri dışında acil olmayan bir sorunuz varsa lütfen mesaj bırakın; aramanıza bir sonraki iş gününde yanıt verilecektir. Acil olmayan konularda sağlık hizmeti sağlayıcılarınızla e-posta yoluyla iletişim kurmanız da mümkündür.
Çocukları ve Aileleri Destekliyoruz
Anlamlı ve eğitici oyunlarla uzmanlar tarafından, çocukların diyabeti nasıl yöneteceklerini anlamalarına yardımcı olunur. Acıbadem Diyabet Merkezi, çocukları, ergenleri ve ailelerini destekler. Ekibimiz, destekleyici, ilgili ve çocuklara uygun bir sağlık hizmeti için özel olarak eğitilmiştir.
Diyabet tanısı çocuklar için zor ve korkutucu olabilir. Ekibimiz bu durumun üstesinden gelmek için size pek çok konuda yardımcı olmaya çalışır:
- Çocukları yaklaşan tıbbi prosedürlere ve laboratuvar çalışmalarına hazırlar.
- Çocukların tıbbi tedavileri yönetmelerine yardımcı olur.
- Çocuğun diyabeti ve tedavisini anlamasına yardımcı olur.
- Kardeşleri de diyabet konusunda eğitir.
- Çocuğun arkadaşlarıyla diyabet hakkında nasıl konuşulacağı konusunda fikir verir.
- Ziyaretler sırasında stresi azaltmak ve kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olmak için çocukları anlamlı oyunlara dahil eder.
Kontrol muayenesine gelmeden önce Acıbadem Diyabet Merkezi'nde ziyaretinizi daha kolay ve çocuğunuz için daha az stresli hale getirmenize yardımcı olacak birkaç önerimiz var:
- Küçük çocuklara yaklaşık iki gün önceden, büyük çocuklara ise yaklaşık bir hafta önceden bilgi verilmesi.
- Gerekli olabilecek herhangi bir kan tahlili hakkında mutlaka çocuğunuzu bilgilendirin.
- Çocukları, kendilerini daha az gergin hissetmelerine yardımcı olmak için klinik ziyaretlerine sevdikleri bir oyuncak getirmeye teşvik edin.
Tedaviyle Başa Çıkmak
Enjeksiyonlar hem küçük hem de büyük çocuklar için zor olabilmektedir. Enjeksiyon tedavilerini tüm aile için daha kolay ve daha az stresli hale getirmeye yardımcı olacak önerilerimiz mevcut:
- Ekipmanlarınız ile hazırlıklı olun. Çocuğu enjeksiyon için odaya çağırmadan önce insülininizi ve gerekli tüm malzemeleri hazırlayın.
- Bir rutini takip etmeye çalışın. Örneğin çocukların oturmaktan hoşlandıkları belirli bir pozisyon veya sandalye olabilir.
- Uygun seçenekler sunun. Örneğin çocuğun seçebileceği iki enjeksiyon bölgesi belirleyin.
- Dikkat dağıtıcı şeyler ekleyin. Küçük çocuklar genellikle en sevdikleri kitap, oyuncak, televizyon programı veya videoyla dikkatlerinin dağılmasına iyi tepki verirler. Daha büyük çocuklar sıkma topu kullanmaktan, saymaktan veya farklı yavaş nefes alma tekniklerini denemekten fayda görebilir.
Destek Hizmetleri
Acıbadem Diyabet Merkezi’nde ailenize diyabet konusunda rehberlik etmek için danışmanlık ve destek hizmetleri sunuyoruz. Diyabetle yaşamak çocuklar, gençler ve aileleri için hem duygusal hem de fiziksel olarak zor olabilir. İşte bu nedenle multidisipliner ekibimiz, tüm ailenize her dönüm noktasında rehberlik edecek ve destek verecek uzmanları içerir. Ayrıca, birbirlerini destekleyebilmeleri için çocukları, gençleri ve aileleri birbirine bağlamak için yıl boyunca etkinlikler planlıyoruz.
Diyabette Özel Durumlarda Hastalık Rehberimiz
Pediatri klinisyenlerimiz, özel durumlar için diyabetli çocuk ve ergenlerin ebeveynleri için bir kılavuz listesi hazırladı.
Diyabetli Çocuğunuz Enfeksiyon Hastalığı Geçirirken Ne Yapmanız Gerekir?
Çocuğunuzun "hasta" olduğu günlerde, glukoz seviyeleri normalde beklenenden daha yüksek veya daha düşük olabilir. Tedavi edilmeyen yüksek veya düşük glikoz seviyeleri ciddi tıbbi sorunlara yol açabilir, bu nedenle bir planınızın olması önemlidir. Aşağıdaki Durumlar Glukoz Seviyelerini Yükseltebilir
- Soğuk algınlığı
- Nezle
- Enfeksiyonlar
- Ağrı
- Aşağıdaki Durumlar Glukoz Seviyelerini Düşürebilir
- Bulantı
- Kusma
- İshal
- Azalmış iştah
Çocuğunuz pompa kullanıyorsa ve kusuyorsa, önce pompa arızası olduğunu varsayın. Glukoz ve ketonu kontrol edin.
Ketoasidozu Önleme
- Çocuğunuz normal öğününü yiyemese bile asla orta veya uzun etkili insülini atlamayın.
- Glukoz seviyelerini her 2-3 saatte bir, 24 saat boyunca izleyin.
- Her 2-3 saatte bir, 24 saat boyunca idrar veya kan ketonlarını izleyin.
- Glukoz izleme sonuçlarına bağlı olarak, gerektiğinde her 2-3 saatte bir ekstra hızlı etkili insülin verin.
- Dinlenin ve tüm egzersizlerden kaçının.
Altta Yatan Hastalığın Tedavi Edilmesi
Çocuğunuzu muayene eden hekime diyabet hastası olduğunuzu mutlaka belirtin ve reçete ettiği ilaçları kullanmayı ihmal etmeyin.
Dehidratasyonu Önleme
Dehidratasyonun (ishal, kusma veya ateş sonucu çok fazla sıvı kaybı) önlenmesi çocuğun daha konforlu olmasını sağlayacaktır ve ketonemiyi önlemenin/yönetmenin önemli bir parçasıdır. Aşağıda çocuğunuzun kilosuna göre önerilen minimum sıvı miktarı özetlenmektedir.
- 16 kg altındaki çocuklar için saatlik 59 ml
- 16-54 kg arasındaki çocuklar için saatlik 88 ml
- 55 kg ve üzerindeki çocuklar için saatlik 112 ml
- Kan şekeri düzeyi 200 mg/dl'nin üzerindeyse sıvılar şekersiz olmalıdır, ancak çocuğunuz yemek yiyemiyorsa, kan şekeri 200 mg/dl'nin altındaysa şeker içerebilir.
Pediatrik rehidratasyon sıvıları süpermarketlerde ve eczanelerde de mevcuttur. Kusma veya ishal nedeniyle kaybedilen tuz ve diğer elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olmak için kullanılabilirler. Bir miktar karbonhidrat içerirler, “bu nedenle lütfen etiketi dikkatle okuyun”.
Aşağıda listelenen belirtilerden herhangi biri gelişirse en kısa sürede çocuğunuzun bakımıyla ilgilenen “Diyabet Ekibinizle” iletişime geçin:
- İdrarda veya kanda pozitif keton (glukoz seviyelerine bakılmaksızın) ve/veya tedaviye yanıt vermeyen keton varlığı
- Tedaviye yanıt vermeyen yüksek veya düşük glukoz seviyeleri
- Önerilen miktarda sıvıyı içememe
- Bir saat veya daha uzun süren kusma
- İdrarda azalma, ağız kuruluğu, dudaklarda çatlak, göz kürelerinde çökme, kızarık ve kuru cilt ve kilo kaybı gibi dehidratasyon belirtileri
- Bulantı, mide ağrısı, kusma, göğüs ağrısı, hızlı yüzeysel nefes alma veya uyanık kalmada zorluk gibi ketoasidoz belirtileri
Davranışsal Sağlık
Diyabet tanısı almak hayatınızı değiştiriyor. Bu nedenle çocuğunuzun duygusal sağlığını destekleyecek bir ekibimiz var.
Çocukların ve Ailelerin Diyabetle Başa Çıkmalarına Yardımcı Oluyoruz
Diyabet bazen bunaltıcı olabilir. Sizin ve çocuğunuzun yiyecekler, aktiviteler, okul programları ve bu faktörlerin kan şekeri düzeylerini ve insülin dozlarını nasıl etkilediği hakkında sürekli düşünmenizi gerektirir. Ekibimiz, çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, ailelere ve çocuğun diğer bakıcılarına danışmanlık yapma konusunda uzmanlaşmış kişileri içermektedir.
Danışmanlık Hizmeti
Ekibimiz, diyabetin nasıl iyi yönetileceği hakkında bilgilendirmek için çocuğun yaşına uygun yollar sunar. Ayrıca diyabetin evde nasıl yönetileceğini planlamak ve organize etmek için aile üyeleriyle birlikte çalışmaktadır.
Duygusal Sağlık ve Diyabet
Bir çocuğa veya ergene diyabet teşhisi konulduğunda yeni duygusal sorunlar ortaya çıkabilir.
Ekibimiz, ailenizin teşhisle birlikte sıklıkla ortaya çıkan sorunları yönetmesine yardımcı olacaktır
Diyabetli Hayata Uyum
Diyabet bakım planına bağlı kalma konusundaki direnç veya endişeler ise aşağıdaki gibidir.
- Yeme sorunları
- Tükenmişlik
- Depresyon ve anksiyete
- Okul zorlukları veya davranış sorunları
Gerektiğinde hastaları çocuk psikologlarına, destek gruplarına, kamplara ve diğer kaynaklara yönlendiriyoruz. Danışmanlık oturumlarımızda çocuklara ve ergenlere şu konularda yardımcı olmaktayız:
- Diyabetle Yaşamaya Alışma
- Diyabetle ve bu durumun günlük yönetimiyle başa çıkma
- Olumlu yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirme
- Sürdürülebilir sağlık değişiklikleri yapma
- Gıda endişeleri ve kilo yönetimi
- Pediatrik Eğitim Programları
Acıbadem Diyabet Merkezi’nde çocukların ve ergenlerin diyabette başarılı olmalarına yardımcı olmak için buradayız. Eğitim bu misyonun büyük bir parçasıdır.
Komplikasyonları önlemenin en iyi yollarından biri diyabetin nasıl yönetileceğini öğrenmektir. Bu nedenle çocuklar ve ergenler için yaşa uygun eğitim programları sunuyoruz. Ayrıca okul hemşirelerine ve diğer bakıcılara, diyabetli çocukların bakımına yardımcı olmak için ihtiyaç duydukları eğitim programları ve araçlar konusunda destek sağlamaktayız.
Bir çocuk veya ergen için diyabet tanısı almak stresli olabilir. Ancak diyabet, uygun bakım ve dikkatle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Ekibimiz, çocukların, ergenlerin ve bakıcılarının erkenden bilgilendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Pediatrik İnsülin Pompası
Diyabet Teknolojilerini Rutin Kullanıyoruz
Diyabetin takip ve tedavisinde güncel teknolojilerin yaşamımıza girmesiyle hastalık yönetiminde birçok kural değişti. Glikoz ölçüm aletlerinin yerini almaya başlayan “Sürekli Glikoz Ölçüm Sistemleri-CGM” cihazları her 2-3 dakikada bir kan şekeri ölçerek günde toplam 720 ölçüm yapar. Bu ölçümleri, günün her saatinde telefonunuzdan, mobil sistemlerden izlemek mümkün. Bu sistemler yardımıyla artık, merkezimizdeki diyabet ekibi tarafından (izin verdiğiniz takdirde) 24 saat takip altında olacaksınız. Bu cihazlar ani kan şekeri düşüklüğünde veya ani kan şekeri yüksekliğinde size ya da sağlık ekibine ve sizi izleyen yakınlarınıza alarm ile uyarı gönderebiliyor.
Sağlıklı insan pankreasının insülin salgı dinamiğine en yakın olan sistem, sürekli insülin infüzyon pompa sistemleridir. İnsülin pompaları; kablolu insülin pompaları ve yeni kuşak cilde yapışan patch pumplar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu sistemlerle; insan pankreası gibi en az 3 gün enjeksiyon yapmadan, bazal ve bolus insülini uzaktan kumanda ile verebilirsiniz. Yeni sistemlerle, insülin yönetimini uzaktan kumandalarla değil cep telefonu vb. mobil cihazlardan yapmak mümkün. Bu sistemler yardımıyla, gün içinde önceden ayarlı veya anlık uzaktan insülin gönderebilir ayrıca eş zamanlı olarak doz ayarlayabilirsiniz.
Hızlı Başlangıç Programı
Diyabet tedavisi ne kadar çabuk başlarsa o kadar iyi sonuçlar alınır. Çocuğunuza tip 1 veya tip 2 diyabet teşhisi konulduysa, çok sayıda bilgiyi hızlı bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Bu programın amacı, tip 1 veya tip 2 diyabetli her çocuğun hastalığın yönetimi konusunda doğru yolda ilerlemesini sağlamaktır. Diyabetlerini erken dönemde nasıl yöneteceklerini öğrenen gençlerin hayatları boyunca daha sağlıklı olabileceklerini biliyoruz.