Erişkin Diyabet
Diyabet, yaşamın her döneminde ortaya çıkabilen ve ülkemizde 10 milyondan fazla insanı ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunudur.
Erişkin yaşta görülen diyabet formları; %80 oranında tip 2 diyabet, %10 oranında tip 1 diyabet ya da yoğun insülin tedavisinde olan hastalar ve diğer %10’u LADA ve diyabetin daha nadir görülen formlarıdır.
Tip 2 diyabet yakın zamana kadar kırk yaş üstü görülen bir hastalık olarak kabul ediliyordu. Artık günümüzde yeni hayat düzeninde hareketsiz bir yaşam, hızlı kilo alımı ve insülin direnciyle gelen gelen tip 2 diyabetin ortaya çıkışı yirmili ve hatta onlu yaşlara kadar inmiş durumdadır.
Tip 2 diyabet çoğunlukla insülin direnci, glukoz entoleransı, metabolik sendrom olarak da isimlendirilen yaklaşık 15 yıllık gizli şeker sürecinden sonra ortaya çıkar. Bulguları ağız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma, bulanık görme gibi semptomlar olabilir ama yeni başlangıçlı diyabetlilerin üçte biri kan şekerleri çok yüksek olduğu halde farkında değildir.
Tip 2 diyabet iyi takip edilmediği süre içinde hızlandırılmış damar hasarına neden olabilir. Diyabete bağlı organ hasarlarının arkasında makroanjiyopati ve mikroanjiyopati bulunur.
Bir zamanlar tip 2 diyabet koroner kalp hastalıklarının, kalp krizinin, hipertansiyon, beyin damar hasarının, inmenin, kronik böbrek yetersizliğinin trafik kazaları dışındaki bacak amputasyonlarının ve yirmi yaş üstü körlük nedenlerinin bir numaralı sebebiydi. Ama günümüzde gelişen teknolojilerin yardımıyla diyabete bağlı organ hasarları tamamen önlenebilir.
Diyabette Ekip Çalışması Temel Felsefemiz
Merkezimizde çalışmalarımız diyabet alanında uzman doktorlar, beslenme uzmanları, diyabet hemşireleri ve podiatristlerden oluşan bir ekiple yürütülmektedir.
Diyabet takibinde gereken tüm parametrelerin; biyokimyasal tetkikler, radyolojik tetkikler ve sürekli diyabet eğitim toplantılarının, aynı merkezde yapılmasına özen gösterdik.
Ayrıca, gerektiğinde diyabete bağlı komplikasyonların taranması için uzman hekimlerle (kardiyolog, nefrolog, nörolog, oftalmolog) birlikte çalışıyoruz.
Temel prensibimiz, diyabet ve diyabete bağlı sağlık sorunlarınızın tek merkezde mümkün olan en kısa zamanda ve doğru çözümüdür.
Zaman Bizim İçin Önemlidir
Diyabet merkezimize ilk başvurunuzda sizi önce diyabet hemşiresi karşılayacak. Diyabetle ilişkili sağlık sorunlarınızla ilgili bir formu doldurduktan sonra “rutin diyabet kontrol ve komplikasyon tarama testleriniz” yapılacak.
Rutin olarak kan şekeri ölçümü, son iki aylık kan şekeri ortalamasını gösteren HbA1c tayini (parmak ucundan alınan kanla hızlı testle), göz hasarını gösteren retina taraması (ilaç kullanmadan ve non-midriatik kamera ile) ve ayrıntılı vücut analizi (kızıl ötesi kamera sistemi ile 360 derece analiz) ile ayak sağlığı için podiyatrik kontrol tetkikleri yapılacak.
Bu tetkiklerim yaklaşık 15 dakika da içinde tamamlanmasını hedefledik.
Başarılı bir diyabet tedavisinin ancak multidisipliner bir yaklaşım ve ekip çalışması ile mümkün olabileceğine inanıyoruz.
Rutin kontrol testleriniz tamamlandıktan sonra diyabet hemşireniz sizi diyabet hekiminizle tanıştıracaktır.
Merkezimizde bulunan diyabet konusunda uzman hekimler, “diyabetin takip ve tedavisi konularında özellikle yeni diyabet teknolojilerinin (sürekli uzaktan glikoz takip sistemleri, yapay pankreas, sürekli insülin infüzyon sistemleri vb.) kullanımında eğitim almış” hekimlerdir.
Hekiminiz sizinle görüştükten sonra tedavinizi planlayacaktır. Gerektiğinde isteyeceği biyokimyasal analiz, radyolojik ya da kardiyolojik tetkikleri yine aynı merkez içinde yaptırabilirsiniz.
Hekiminiz, olası diyabete bağlı organ hasarları araştırılmasında “kardiyoloji, nefroloji, nöroloji, oftalmoloji ve damar cerrahisi” uzman hekimleri ile koordineli çalışır
Diyabet Tedavisinde En Önemli Adım; Kilo Kontrolü
Hekim görüşmenizden sonra ikinci adım diyabet alanında uzman diyetisyen ile kişiye özel beslenme programınız planlanmasıdır. Beslenme uzmanımız, kızıl ötesi kamera ile yapılan vücut analizi ve ölçüm değerlerinizi sizinle ortak olarak değerlendirecek ve günlük yaşam akışınıza, beslenme alışkanlıklarınıza göre bir kilo kontrol programı düzenleyecektir. Merkezimizde ana hedefimiz, beslenme programının kişinin ihtiyaçlarına yönelik, sağlıklı ve sürdürülebilir olmasıdır.
Yeni Diyabet Teknolojilerini İzlem ve Tedavi Kurallarını Değiştirdi
Diyabetin takip ve tedavisinde güncel teknolojilerin yaşamımıza girmesiyle hastalık yönetiminde birçok kural değişti.
Glikoz ölçüm aletlerinin yerini almaya başlayan “Sürekli Glukoz Ölçüm Sistemleri-CGM” cihazları her 2-3 dakikada bir kan şekeri ölçerek günde toplam 720 ölçüm yapar.
Bu ölçümleri, günün her saatinde telefonunuzdan, mobil sistemlerden izlemek mümkün. Bu sistemler yardımıyla artık merkezimizdeki diyabet ekibi tarafından (izin verdiğiniz takdirde) 24 saat takip altında olacaksınız.
Bu cihazlar ani kan şekeri düşüklüğünde veya ani kan şekeri yüksekliğinde size ya da sağlık ekibine ve sizi izleyen yakınlarınıza alarm ile uyarı gönderebiliyor.
Sağlıklı insan pankreasının insülin salgı dinamiğine en yakın olan sistem, sürekli insülin infüzyon pompa sistemleridir.
İnsülin pompaları; kablolu insülin pompaları ve yeni kuşak cilde yapışan patch pumplar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu sistemlerle; insan pankreası gibi en az 3 gün enjeksiyon yapmadan, bazal ve bolus insülini uzaktan kumanda ile verebilirsiniz.
Yeni sistemlerle, insülin yönetimini uzaktan kumandalarla değil cep telefonu vb. mobil cihazlardan yapmak mümkün. Bu sistemler yardımıyla, gün içinde önceden ayarlı veya anlık uzaktan insülin gönderebilir ayrıca eş zamanlı olarak doz ayarlayabilirsiniz.
CGM Polikliniği ile Uzaktan Takip Sistemi
Acıbadem diyabet, uzman hekim diyabet hemşiresi veya diyetisyen her sabah güne başlamadan diyabetlilerin bir önceki günkü kan şeker değişimlerini elektronik ortamda değerlendiren bir uygulamayı yürütmektedir.
Diyabetli dünyanın neresinde olursa olsun kan şekerleri anlık takiple izlenmekte, gereğinde hekim diyabet hemşiresi veya diyetisyen tarafından aranarak önerilerde bulunulmaktadır.
Diyabette güncel teknolojiler, teknoloji ekibimizin desteğiyle, rutin olarak kullanılmaktadır.