Diyabetik Ayak
Diyabetin en önemli komplikasyonlarından biri diyabetik ayaktır.
Diyabetik ayak, ayakta damar bozukluğu ve kronik enfeksiyonların olduğu, iyi tedavi edilmediğinde ayağın kaybı ile sonuçlanabilen klinik bir tablo çizer.
Diyabetik ayak, dünyada trafik kazaları dışındaki ayak amputasyon nedenleri arasında birinci sıradadır.
Diyabette her 5 hastanın birinde yaşamının bir döneminde ayakta ülser, kronik yara veya enfeksiyon problemi oluşmaktadır.
Diyabetik ayak oluşmasında ana nedenleri arasında; nöropati, periferik damar hastalığı, ayak deformitesi veya enfeksiyon kaynaklı nedenler ve sigara kullanımı yer alır.
Bu nedenle hem tanı hem de tedavide birden fazla uzmanlık alanına gereksinim duyulur. Her uzmanlık alanının birbirleriyle koordineli çalışması tanı ve tedavide en iyi sonucu yaratır.
Diyabetik Ayak ve Yara Konseyi, hasta ve hekimler için var olan bu zorluğu gidermek amacıyla kurulmuştur.
Diyabetik ayak genellikle basit bir ülserle başlar, hızlı önlem alınmazsa yumuşak doku arasında yayılır, kemik iltihabı, kangrene kadar gider.
Bu nedenle Diyabetik Ayak ve Kronik Yara Konseyi’nde, Endokrinoloji ve Diyabet Uzmanı, Damar Cerrahisi Uzmanı, Nöroloji Uzmanı, Fizik Tedavi Uzmanı, Hiperbarik Oksijen Tedavisi Uzmanı, Ortopedi Uzmanı, Dermatoloji Uzmanı ve Podoloji Uzmanı bulunmaktadır.
İlgili hekimler hastayı bir konseyde ortak olarak inceleyerek, tanı ve tedavi açısından en hızlı ve etkili tedavi planlamasını yapar.
İzlem protokolünde hastanın öyküsü alınmakta, tüm vücut muayenesi yapılmakta, görüntülemeleri değerlendirilmekte ve konsey kararı ile bir tedavi ve yürütme planı çıkarılmaktadır.
Hastaya birden fazla klinikte dolaşmadan, tek seferde, aynı anda hem tanı hem tedavi planlaması yapılmakta, hızlı ve doğru çözüm üretilmesi hedeflenmektedir.