Acıbadem | Diyabet

Çocuk ve Adölesan Diyabet Bölümü

Diyabet alanında uzman hekim, gebe beslenmesi konusunda uzman diyetisyen ve diyabet teknolojileri konusunda uzman hemşirelerin yer aldığı ekip çalışması ile yürütülmektedir.

Yapılan çalışmalar, gestasyonel diyabetin tanı ve takibinde “Sürekli Glukoz Monitörü (CGM)” ile izlenen gebelerde ideal glisemi hedeflerine ulaşımda ve kilo kontrolünün daha etkin olarak sağlanmasında başarılı sonuçlar alındığını göstermektedir.

Polikliniğimizde kullanılan CGM, her iki dakikada bir glukoz ölçümü yapan, hipo/hiper alarm sistemi olan ve diyabet ve jinekoloji ekibi tarafından dünyanın her yerinden izlenebilen sistemlerdir.

Yine literatürde başarılı sonuçlar alındığı bildirilen Tip 1 diyabetli gebelerde, gebelik öncesi, gebelik süresince ve sonrasında kan şekeri regülasyonu için “Automated Closed Loop” teknolojisiyle çalışan “Yapay Pankreas” uygulaması polikliniğimizde rutin olarak uygulanmaktadır.

Özellikle kontrolü güç diyabetik gebelerde, anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli olan bu sistemde koordineli çalışan SCII patch pump & CGM sistemleri ile içindeki PGLS uygulaması ile hipoglisemi ve hiperglisemi atakları ve diyabete bağlı komplikasyonlar minimize edilmekte ve sağlıklı doğum için olanak sağlamaktadır.

Bu sistemler, diyabet ekibi ile birlikte jinekoloji ekibinin de kesintisiz olarak hasta takibine izin vermektedir. Diyabetik gebelikte tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde proaktif yaklaşım önemlidir.

HbA1c eritrosit ömrüne bağımlı olması nedeniyle ancak 8-12 haftalık periyotlarda glisemik durumu monitörize edebilir. Gebeliğe hazırlanan Tip 1 diyabetli anne adayı için ideal glisemi hedefinin belirlenmesinde bu süre uzun bir süreçtir. Bu nedenle HbA1c ve glisemik seyir açısından sınırlı bilgi veren kapiller ölçümlere kıyasla, CGM sistemleri ideal hedeflerin belirlenmesinde proaktif, hızlı ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Hedefte geçirilen süre (Time in Range), günlük hedef glukoz değerlerinin 70-180 mg/dl arasında olması olarak kabul edilmiştir. Uluslararası konsensüs olarak diyabette glisemik kontrolü normal olan hastalar için TIR değeri %70 ve üzeri olarak kabul edilmektedir. Bu değer, HbA1c %6.8 ve altı bir değere tekabül etmektedir. TIR değeri, gebelik izni açısından önemli bir değerdir.

Ayrıca gebelik sürecinde insülin tedavisi altındaki Tip 1 diyabetli annede hedef glisemi değerleri yeniden tanımlanmıştır.

BÖLÜMLER