Acıbadem | Diyabet

Diyabetik Gebelik

“Diyabetik Gebelik Bölümü” diyabetli olup hamile kalan anne ve bebek sağlığı için kurulmuştur. Bu bölüm, diyabet alanında uzman hekim, gebe beslenmesi konusunda uzman diyetisyen ve diyabet teknolojileri konusunda uzman hemşirelerin yer aldığı ekip çalışması ile yürütülmektedir.

Gestasyonel Diyabet

“Gestasyonel Diyabet Bölümü” ise daha önce diyabet olmayan, ama hamilelik sürecinde diyabet tespit edilen anne adayı ve bebeklerin sağlığı için hizmet vermektedir.

Diyabetik Gebelik ve Gestasyonel diyabetin her ikisinde de öncelikli hedef HbA1C ve kan şekeri değerlerinin normal sınırlarda olmasıdır.

Diyabeti Gebelikte Yeni Teknolojiler ve Yeni Takip Kriterleri

Yapılan çalışmalar, gebelikte diyabetin takibinde “Sürekli Glukoz Monitörü (CGM)” ile izlenen gebelerde ideal glisemi hedeflerine ulaşımda ve kilo kontrolünün daha etkin olarak sağlanmasında başarılı sonuçlar alındığını göstermektedir.

Polikliniğimizde kullanılan CGM, her iki dakikada bir glukoz ölçümü yapan, hipo / hiper alarm sistemi olan ve diyabet ve jinekoloji ekibi tarafından dünyanın her yerinden izlenebilen sistemlerdir.

Yine literatürde başarılı sonuçlar alındığı bildirilen Tip 1 diyabetli gebelerde, gebelik öncesi, gebelik süresince ve sonrasında kan şekeri regülasyonu için “Automated Closed Loop” teknolojisiyle çalışan “Yapay Pankreas” uygulaması polikliniğimizde rutin olarak uygulanmaktadır.

Gebelikte HbA1c verilerinin değerlendirilmesindeki sorun, HbA1C nin eritrosit ömrüne bağımlı olması nedeniyle ancak 8-12 haftalık periyotlarda geç olarak glisemik durum bilgisi vermesidir.

Gebeliğe hazırlanan Tip 1 diyabetli anne adayı için ideal glisemi hedefinin belirlenmesinde bu süre uzun bir süreçtir. Bu nedenle HbA1c ve glisemik seyir açısından sınırlı bilgi veren kapiller ölçümlere kıyasla, CGM sistemleri ideal hedeflerin belirlenmesinde proaktif, hızlı ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Gebelik sürecinde, insülin tedavisi altındaki Tip 1 diyabetli annelerde hedef glisemi değerleri yeniden tanımlanmıştır. Gebelikte yeni kan şekeri regülasyon kriteri olan "hedefte geçirilen süre"nin (Time in Range) günlük hedef glukoz değerleri 60-140 mg/dl arasında alınmakta ve uluslararası konsensüs olarak diyabetik gebelikte hedefte geçirilen süre (TIR) değeri %70 ve üzeri olması kabul edilmektedir. Bu değer, klasik HbA1c %6.8 ve altı değerine tekabül etmektedir.

Diyabetin tip değeri, gebelik izni ve gebelikte günlük takip için ve açısından önemli bir değerdir.

Tip 1 Diyabetli Gebe Tedavisinde Yapay Pankreasın Sağlık İçin Önemi

Özellikle kontrolü güç diyabetik gebelerde, anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli olan bu sistemde koordineli çalışan SCII patch pump & CGM sistemleri ile içindeki PGLS uygulaması ile hipoglisemi ve hiperglisemi atakları ve diyabete bağlı komplikasyonlar minimize edilmekte ve sağlıklı doğum için olanak sağlamaktadır.

Bu sistemler, diyabet ekibi ile birlikte jinekoloji ekibinin de kesintisiz olarak hasta takibine izin vermektedir. Diyabetik gebelikte tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde proaktif yaklaşım önemlidir.

Merkezimizde kullanılan ve yapay zeka desteği ile çalışan “APGO Artifisyal Pankreas Automode” sistemi ile kan şekerini hipo ve hiperglisemi atakları olmaksızın kesintisiz hedef değerde tutmak mümkündür.

Gestasyonel Diyabet Tanısında Yeni Kriterler

Gestasyonel Diyabet tanısında altın standart gebeliğin 27. haftasında OGTT testidir.

Ancak bu testi yapmak istemeyenler için evde kendi kendine yapacakları karışık öğün “Mixed Meal” testi önerilmektedir.

Bu test standart bir kahvaltı öncesi ve sonrasında parmaktan ölçümle veya sürekli glukoz monitoru (CGM) ile öğün boyunca kan şeker değerlendirilmesi ile yapılır.

Ayrıca Gestasyonel Diyabet sürecinde kan şekeri takibinin sürekli glukoz monitoru (CGM) yapılması hatalı yüksek kan şekeri değerleri ile gereksiz insülin tedavisini engeller.

Diyabetli Gebede Bebeğin Gelişimini Negatif Etkileyen Faktör Aşırı Kilo Alımıdır

Diyabetli gebede annenin ve bebeğin aşırı kilo alımı, bebeğin makrozomik doğmasına neden olur. Aşırı kilolu bebekler, doğum sırasında zor doğum ve travma riskini artırabilir; doğum sonrası dönemde ise obezite ve diyabete daha yatkın olabilirler.

Merkezimizde gebelik diyabeti konusunda uzmanlaşmış beslenme uzmanları tarafından anne adayları haftalık düzenli takip altına alınır.

Bir taraftan anne ve bebeğin temel besin ögelerini kapsayan bir program uygulanırken diğer taraftan anne adaylarının hedef kilolarda kalmasını sağlayacak planlamalar yapılır.