Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Robotik Rehabilitasyonun temel amacı, kas-iskelet ve sinir sistemi sağlığını tanı ve tedavi etmektir. Robotik rehabilitasyon, kas-iskelet ve sinir sistemi bozukluklarını azaltmayı, komplikasyonları önlemeyi ve fonksiyonları iyileştirmeyi hedefler. Bu süreçte, robotik teknolojiler kullanılarak hastaların nörorehabilitasyonu hedeflenir ve sinir sistemi düzenlenerek işlevsellik kazandırılır. Hasta hareketlerinin robotik cihazlarla tekrar kazanılması, tam iyileşme için önemli olan hareket tekrarı, tedavi yoğunluğu ve spesifik hareket eğitimini sağlar.
İçindekiler

Robotik Rehabilitasyon

Robotik Rehabilitasyonun temel amacı; bireylerin kas-iskelet ve sinir sistemindeki sağlık durumlarının tanı ve tedavisini gerçekleştirmektir. Robotik rehabilitasyon ile kas-iskelet sistemi ile sinir sisteminde meydana gelen bozuklukların azaltılması, komplikasyonların önlenmesi veya tedavi yoluyla fonksiyonların iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Robotik rehabilitasyon sürecinde bulunan hastaların, yoğun ve kapsamlı nörorehabilitasyonu hedeflendir. Robotik rehabilitasyon; sinir siteminin yeniden düzenlenmesine etki ederek, hastanın mümkün olan en yüksek seviyede işlevsellik kazanmasına yardım eder. Robotik rehabilitasyon vücudun farklı fonksiyonlarının geliştirilmesine yardımcı olmak üzere tasarlanmış güncel teknolojiler kullanılmaktadır. Vücut ağırlığı destek sistemleri, robotik cihazlar ve sanal gerçeklik gibi güncel teknolojiler belirlenen hareketlerin ya da fonksiyonel görevlerin tekrar tekrar uygulanabilmesine olanak tanır.

Robotik Rehabilitasyon Nedir?

Robotik rehabilitasyonda kullanılan teknolojilerle hızlı ve doğru biçimde hastaların hareketlerinin tekrar kazanılması sağlanır. Tam iyileşmenin sağlanması için; hareketin tekrar sayısı, tedavinin yoğunluğu, görev ve spesifik hareket eğitimi önemlidir. Kol ve bacak hareketlerin tekrarlayıcı bir şekilde robotik cihazlar yardımı ile yapılması, beyin ve omurilikte hareketin yeniden ve doğru olarak öğrenilmesini sağlar.

Robotik rehabilitasyon sürecinde hastalara ihtiyaç duydukları; kapsamlı ve güncel teknolojileri içeren bir tedavi programı uygulanır. Rehabilitasyon robotlarının ayarlanabilir ve programlanabilir olması ile hastanın bedensel durumuna uygun bir tedavi tasarlanır. Robotik cihazlarda rehabilitasyon için tasarlanmış; eklem hareketlerini desteklemek için bilgisayar kontrollü motorlarla güçlendirilmiş ortezler bulunur. Bu ortezlerle eklem direncinin azaltılması ve eklem hareket açıklığı iyileştirilmesi hedeflenir.

Robotik rehabilitasyonla, sanal ortamda hastaya uygulanacak hareketlerin görselleri oluşturulur. Hastanın vücudunun sanalda hareketini görmesi, hasta için iyileşme sürecinde olumlu etki sağlar. Güncel teknolojinin sunduğu yeni grafik ara yüzler ile hastanın motivasyonu ve tedaviye katılımı yüksek tutulur. Robotik terapi, hastanın tedavisine fiziksel ve bilişsel olarak aktif katılımına olanak tanır.

Robotik Rehabilitasyon Kapsamındaki Uygulamalar Nelerdir?

Robotik Yürüme Eğitimi

Her hastanın bedenine uygun olarak ayarlanabilen erişkin ve pediatrik robotik dış iskelet ve vücut ağırlık destek sistemi ile hasta ayağa kaldırılarak en doğru yürüyüş eğitimine olanak verir. Heyecan verici oyunlar ile hastanın motivasyon ve çabasının artırılarak diz ve kalça ortezleri üzerindeki sensörlerle yapılan hassas ölçümlerle gerektiğinde hastanın yeteneklerine göre yürüyüş eğitim zorluklarının şekillendirilir.

Robotik El-Kol Eğitimi

Hastanın kolunu destekleyen, ağırlığını azaltan ve kolun aktif hareketini güçlendiren robotik cihazlar sık tekrar ile fonksiyonel hareket terapisi sağlar. Sensörler yardımıyla sürekli geri bildirim alınarak hastanın tedavisinin yoğunluğuna ince ayar yapabilir ve hastanın mevcut güç ve becerilerine bağlı olarak sanal gerçeklikle birleştirilmiş çeşitli tedavi olanakları sunar.

Robotik Denge-Koordinasyon Eğitimi

Sanal gerçeklik ve vücut ağırlık destek sistemi aracılığıyla günlük yaşamdaki zorlukları simüle eden bir koşu bandı eğitimidir. Oyun şeklinde görsel motivasyon, sensörler tarafından elde edilen canlı geri bildirim ve müzik entegrasyonu hastaların motivasyonu ve fiziksel aktivitesi önemli ölçüde artırmaktadır.

İş Uğraşı Terapisi

Günlük yaşam aktiviteleri (giyinme, beslenme, diş fırçalama, saç tarama, kapı kolunu açma vb.), yardımcı günlük yaşam aktiviteleri (yemek hazırlama, ev işlerini yönetme, market alışverişi, araba kullanma vb.), iş (kaza sonrası mesleğe geri dönüş vb.), eğitim, uyku, oyun ve serbest zaman aktivite alanlarında hastanın bağımsızlığını ve yaşam kalitesini daha da artırmak için kapsamlı ve bütünsel tedavi sağlar.

Konuşma – Dil ve Yutma Terapisi

Konuşma (afazi), iletişim ve ses (dizartrofoni), yüz kaslarının felci ve yutma güçlüklerinin teşhis, terapi ve eğitim üzerine yoğunlaşır.

Yürüme Analizi

Sanal gerçeklik destekli yürüme platformu ile mekansal-zamansal ortamlardan, yürüyüş görüntüleri ve video kayıtlarından elde edilen derinlemesine bilgilerle yürüyüş parametreleri (adım uzunluğu, destek tabanının genişliği, adım simetrisi…) ve yanı sıra statik ve dinamik denge güvenilir şekilde değerlendirilir.

Spastisite Değerlendirmesi ve Tedavisi

Artan kas tonusu veya refleksleri istemli kas aktivasyonunu önleyebileceği için amaçlanan hareketleri de engelleyebilir ve bu nedenle objektif değerlendirilmesi önemlidir. Rehabilitasyon amacıyla kullandığımız robotik cihazlar ile hastaların kol ve bacaklarında kas tonusu ve eklem sertliği sayısal verilerle değerlendirilerek tedavisi yapılır.

Aşırı Kasılmayı Engelleyici Enjeksiyonlar

Kasların istemsiz ve kontrolsüz kasılmasını (spastisite) engellemek için kullanılarak kas spazmlarını ve sertliğini azaltmaya yardımcı olur. Kol veya bacakta belirlenen kaslara ultrason eşliğinde botulinum toksin enjeksiyonu uygulaması yapılır.

Robotik Rehabilitasyon Uygulanan Hastalıklar Nelerdir?

Robotik rehabilitasyon kapsamında birbirinden farklı birçok nörolojik ve ortopedik hastalıkların rehabilitasyonu ve tedavisi yapılmaktadır. Bununla birlikte daha sık karşılaştığımız ve rehabilitasyon alanında hizmet sağladığımız hastalıkların bazıları şunlardır;

  • İnme (felç)
  • Travmatik beyin hasarı
  • Beyin tümörü nedeniyle oluşan felçler
  • Omurilik yaralanması
  • Parkinson hastalığı
  • Multiple Skleroz (MS)
  • Serebral Palsi
  • Geriatrik hastalarda yürüme ve denge bozuklukları
  • Sinir Yaralanmaları
  • Ortopedik cerrahi operasyonları sonrası

Robotik Rehabilitasyonda Kullanılan Teknolojiler

Robot Destekli Yürüyüş Eğitimi

Bacakları ağır etkilenmiş ya da tamamen felçli çocuk ve yetişkin hastalar için yapılan fizyolojik yürüyüş eğitimidir. Vücut ağırlık destek sistemiyle, hastanın bedenine uygun olarak ayarlanabilen eksoskeleton kullanılır. Yoğun ve tekrarlayıcı eğitim programıyla hastanın iyileşme potansiyelinin en iyi şekilde kullanılmasına olanak sağlanır. Hastanın aktivitesi, hassas sensörler yardımıyla (duyusal geribildirim bilgisayar monitöründe görüntülenir. Kas aktivitelerini monitörden izleyen hasta, aktivite hakkında doğrudan görsel geri bildirim alır.

Kol Robotu

İnme geçirmiş veya kol fonksiyonları etkilenmiş hastalarda; kol, ön kol ve bilekte işlevlerin geri kazanılmasına yardımcı olur. Hastanın kolunu destekleyerek ağırlığını azaltan ve kolun aktif hareketini 3 boyutlu alanda büyüten bir eksokeletondur (giyilebilir dış iskelet). Üst ekstremite için ayarlanabilir bir süspansiyon sistemi ile hastanın kolunun rahatlatılması ve sanal gerçeklik uygulamalarına olanak tanır. Böylece egzersizler hasta için eğlenceli bir şekilde deneyimlenir. Kol robotuyla, hastanın mevcut kuvvet, eklem hareket açıklığı ve koordinasyon fonksiyonlarının etkinleştirmesi sağlanır.

İleri Yürüyüş ve Denge Eğitimi

Yürüyüş ve denge rehabilitasyonu için sanal gerçeklik aracılığıyla günlük yaşam zorluklarını taklit eden, vücut ağırlığı destek sistemi ve görsel-işitsel geri bildirim mekanizmalarına sahip bir koşu bandı kullanılarak verilen eğitimdir. Tekrarlayan yoğun tedavi ile nörolojik ve ortopedik hastaların daha hızlı hareketlilik kazanmasına yardımcı olur. Denge, yürüyüş ve yürüyüşe uyumun değerlendirilmesi ve tedavisi için kullanılır. Koşu bandı yüzeyindeki çıkıntılar gibi görsel geri bildirim mekanizmaları sayesinde, simetrik bir yürüyüş düzenini oluşmasını destekler.

Robotik Rehabilitasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Robotik Rehabilitasyon Nedir, Nasıl Uygulanır?

Robotik rehabilitasyon, robotik cihazlar ve teknolojilerin kullanılmasıyla kas-iskelet ve sinir sistemi sorunlarının tedavisidir. Hasta, özel tasarlanmış robotik cihazlar yardımıyla hareketleri tekrarlayarak iyileşmeyi hedefler.

Robotik Rehabilitasyon Hangi Sağlık Sorunlarına Yöneliktir?

İnme, travmatik beyin hasarı, omurilik yaralanması, Parkinson hastalığı, Multiple Skleroz (MS), serebral palsi gibi nörolojik ve ortopedik sorunlara yöneliktir.

Robotik Rehabilitasyonun Temel Prensipleri Nelerdir?

Hareket tekrarı, yoğunluk, spesifik eğitim, sinir sistemi düzenlemesi ve fonksiyonel iyileşmeyi sağlamak temel prensipleridir.

Robotik Rehabilitasyon Süreci Nasıl İşler ve Kaç Seans Sürer?

Hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Genellikle yoğun ve tekrarlayıcı seanslar gerekebilir.

Robotik Rehabilitasyon Sırasında Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?

Vücut ağırlığı destek sistemleri, robotik cihazlar, sanal gerçeklik gibi teknolojiler kullanılır.

Hangi Hastalıklar Robotik Rehabilitasyon ile Tedavi Edilebilir?

İnme, travmatik beyin hasarı, omurilik yaralanması, Parkinson hastalığı, MS, serebral palsi gibi nörolojik ve ortopedik hastalıklar.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 13 Mart 2024 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 25 Ocak 2023 Çarşamba

Doktorlar

Robotik Rehabilitasyon biriminde görevli doktor listemiz aşağıda yer almaktadır:

Medikal Teknolojiler

Robotik Rehabilitasyon biriminde yer alan tüm medikal teknolojik cihazlarımızı görüntülemektesiniz.

Hastaneler

Sıralama Türü:

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?