Yazı İçeriği

Normal Doğumda Ikınma Nasıl Yapılır?

Ikınma Tekniğini Öğrenin

Nefes Nasıl Alınır?

Doğum Hangi Pozisyonlarda Yapılır?

Normal Doğumunun İlk Evresi

Normal Doğumun İkinci Evresi

Normal Doğumda Ikınma Nasıl Yapılır?

Uygun ıkınma doğuma çok yardımcı olur. Doğumun ikinci evresinde bebeğin aşağıya doğru inmesi için ve doğum kanalından çıkarak doğması için ıkınmalarla anne adayının destek olması çok önemlidir. Ikınma sancı geldiğinde yapılır, sancıların geçtiği ara dönemlerde ıkınma yapmadan normal nefes alıp vermeniz gerekir. Her sancıda tekrar ıkınmanız gerekir. Genellikle 2-3 ıkınma sonrasında bebek doğar.


Ikınma Tekniğini Öğrenin

Sancı geldiğinde burundan nefes alarak derin bir karın solunumu yapmalısınız. Ikınma kuvvetli ve uzun olmalıdır. Bebeği aşağı doğru kuvvetlice itmelisiniz. Bu ıkınma süresince nefesinizi tutmak yerine yavaşça ağızdan “ıııııııı” şeklinde ses çıkartarak nefes vererek de ıkınabilirsiniz. Bu esnada nefes verme çok yavaş olmalıdır ki ıkınma uzun sürsün. Nefesinizi tamamen verdiğinizde ıkınma biter ve sancı geçmemişse bu esnada tekrar aynı şekilde burundan karnınızı şişirecek şekilde nefes almanız ve ıkınmanız gerekir. Ağrı geçince normal nefes alarak dinlenmeniz ve ağrı gelince tekrar aynı şekilde ıkınmanız gerekir. Ağrılar ortalama 2-3 dakika arayla gelir. Bu esnada gerekirse epizyotomi (doğum kesisi) yapılır ve bundan sonra genellikle bir ıkınma daha doğum için yeterli olur.

Nefes Nasıl Alınır?

Bebek doğduğu anda ıkınmayı bırakmanız istenir. Burada önemli nokta; ıkınma tekniğinde nefesi burundan ve karın solunumu olacak şekilde almanızdır. Bu hem doğumu kolaylaştırır, hem de bebeğe daha bol oksijen sağlar. Göğüs solunumu yapmamaya özen gösterin.

Doğum Hangi Pozisyonlarda Yapılır?

Ikınma ayakta veya çömelir pozisyonda veya yatağa, doğum masasına sırt üstü yatar pozisyonda yapılabilir. Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır. Ancak bazı durumlarda ayağa kalkarak ıkınmanız veya çömelerek ıkınmanız istenebilir. Bu pozisyonlar yer çekiminin etkisi nedeniyle bebeğin aşağıya doğru inmesini kolaylaştıran pozisyonlardır.

Normal Doğumunun İlk Evresi

İlk evrede belli aralıklarla sancılar gelir ve aralarda 3-5 veya 10 dakika sancısız rahat dönemler olur. Sancısız dönemlerde normal ve yavaş nefes alarak dinlenmeniz gerekir ve göğüs solunumu yapılır. Doğumun birinci evresinde karın solunumu yapılmasına gerek yoktur. Sancı başladığı anda bir kere derin solunum yapın ve daha sonra sancı kesilene kadar normal miktarda soluk alıp vermeye devam edin. Bütün solunumlar burundan alıp ağızdan verecek şekilde olmalıdır. Sancının bitmesinde bir kere daha derin solunum yaparak tekniğe son verin. Daha sonra dinlenme evresinde gevşeyin ve güzel şeyler (örneğin bebeğinizin doğumdan sonraki hallerini) düşünerek rahatlayın. Her sancı geldiğinde bu nefesleri tekrarlayın. Bu şekilde uyguladığınız nefesler hem sizin sancılarla kolay baş etmenizi sağlar, hem de bebeğe bol oksijen sağlar.

Normal Doğumun İkinci Evresi

İkinci evrede yani rahim ağzı tam (9-10 santimetre) açıldıktan sonra artık karın solunumu yapmaya başlamalısınız. Sancı geldiği anda yukarıda anlatıldığı şekilde derin bir karın solunumu yaparak nefesinizi tutun ve size tarif edildiği şekilde ıkının, bebeğinizi ileri doğru itmeye çalışın. Ikınma işlemini derin bir nefes alıp ağzınızdan çok yavaş şekilde nefes vererek “ıııııııııııııı…” şeklinde ses çıkararak yapabilirsiniz. Önemli olan bu sırada karnınızı şişirip beklememeniz ve gücü boynunuza doğru değil doğum yoluna doğru itecek şekilde vermeye çalışmanızdır. Ağrı geçene kadar bu ıkınmaları tekrarlamalısınız. Bu evrede göğüs solunumu yapılmaz, karın solunumu çok daha iyi ıkınmanızı sağlar. Ağrılar geçtiğinde normal nefes alarak dinlenebilirsiniz.