Yazı İçeriği

Krup Hastalığı Belirtileri

Krup Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Krup Nasıl Bulaşır?

Krup Tedavisi Nasıl Yapılır?

Krup Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Krup Hastalığından Korunma

Krup Sorunu Olan Çocukları Rahatlatma Yolları

Krup Hastalığı Belirtileri

Krup (laringotrakeobronşit), özellikle 6 ay-3 yaş arası çocuklarda sonbahar, kış ve bahar aylarında görülen, virüs ya da bakterilerin yol açtığı alt solunum yolu enfeksiyonudur. Krup, erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla yaşanır. Özellikle hastalığın ilk günleri bulaşıcılık oranı yüksektir. Bu nedenle evde başka çocuklar da varsa tedbirli olmak gerekir. Gırtlak çevresini tutan, ön planda ses teli bölgesini ve ses tellerinin hemen altındaki havayolunun en dar bölgesini ilgilendirir. Krup vakalarının yüzde 75’e varan oranlardaki bölümü sonbahar aylarında yaygın olarak görülen parainfluenza virüsünden kaynaklanır. Yetişkinlerde krup nadiren görülür. Yetişkinler krup hastalığını çocuklara göre daha rahat atlatır.


Krup Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Krup belirtileri hastalığın başlarında nezleyi andıracak şekilde hafiftir ama zaman geçtikçe daha rahatsızlık verici hale gelir. Çocuk gece ani başlayan, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanır. Soluk alma sırasında tipik bir ses duyulur, sesi kısık, boğuk ve kabalaşmıştır. Kruplu çocuklar ağladığında tiz ve boğuk bir ses çıkarırlar. Çocukta nefes almada güçlük, hızlı nefes alma, huzursuzluk, ağız etrafında, dudak ve tırnaklarda morarma görülür. Lenf düğümleri şişebilir ve bu bölgelerde kızarıklık görülebilir. Ateşin varlığı şart değildir. Belirtiler genelde gece çocuk yatar pozisyondayken ağırlaşır. Belirtiler genelde gece çocuk yatar pozisyondayken ve gece saatlerinde ağırlaşır. Kruplu çocuklarda kulak enfeksiyonu ve zatürre gelişebilir. Krup vakalarının yüzde 85’i hafif ve orta seviyede seyrederken hastaların yüzde 5-10 kadarında hastanede tedavi görmeyi gerektirir. Krup tıbbi acil bir durumdur.

Krup Nasıl Bulaşır?

Çocuklarda krup hastalığına neden olan etkenler genellikle çocuk yuvası, okul gibi kalabalık yerlerde bulaşır.  Ortamda bulunan hastanın öksürmesi veya hapşırmasıyla damlacıklar havaya saçılır ve hastalık bir çocuktan diğerlerine geçer. Krupta bir diğer bulaşma ise direk temasla gerçekleşir.
Hastaneye yatışı gerektirebilecek durumlar:
•    Nefes almada zorluk,
•    Sıkışık ve hırıltılı solunum,
•    Yüksek ateş,
•    Havlar tarzda öksürük,
•    Ses kısıklığı/seste kabalaşma olması,
•    Deri ve tırnaklarda morarma,
•    Göğüs duvarında çekilme.

Krup Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peki krup tedavisi nasıl yapılır? Viral krup antibiyotik tedavisi gerektirmez. Tedavide genellikle 20-30 dakika soğuk buhar uygulanması önemlidir. Çünkü soğuk hava ses tellerindeki şişliği azaltarak çocuğun nefes almasını kolaylaştırır. Soğuk buhar uygulaması için buhar cihazı kullanılır. Buhar cihazı yoksa serin gecelerde pencere açılarak dışarının havasından nefes alınmasını sağlamak ya da derin dondurucunun kapağı açılarak çıkan soğuk havanın solunmasını sağlamak da rahatlatıcı olacaktır. Çocuğun nefes almasını kolaylaştırmak için yatarken başı yükseltilmelidir. Ayrıca, ağlama esnasında nefes darlığı artacağından, çocuğun sakin ve sessiz bir ortamda tutulmaya çalışılması gerekmektedir. Çocuğun dik durumda tutulması da rahatlamasına yardımcı olabilir.

Hekim önerisi ile tedavide kortikosteroidler verilir; ateş varsa, ateş düşürücüler kullanılabilir. Bol sıvı alımı sağlanması; ıhlamur, nane, ada çayı, papatya çayı gibi sıvılar tüketilmesi uygun olacaktır. Bakteriyel krup tedavisi viral krup tedavisi gibidir. Ayrıca antibiyotik kullanmak gerekir. Ağır seyreden bakteriyel krupta yoğun bakım tedavisi gerekebilir.

Krup Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Krup, enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak 5 ila 6 gün arasında sürebilir. 5-6 günün ardından hastalık rahatlar ancak öksürüğün tamamen geçmesi birkaç gün daha sürebilir.

Krup Hastalığından Korunma

Krupun tekrarlama olasılığı yüksektir. Ancak bir çocuk sık sık krup geçiriyorsa, alerji veya reflüden kaynaklanan problemleri araştırmak gerekir. Çocuğu hasta kişilerden uzak tutmak, erken yaşta el yıkama alışkanlığı kazandırmak önemlidir.

Evde hasta çocuk dışında başka çocuklar varsa onların da hasta çocukla aynı ortamda tutulmaması rahatsızlığın diğer çocuklara bulaşma ihtimalini azaltır. Çocukları birbirinden ayrı tutmanın yanı sıra hijyen konusunda titiz davranmak da rahatsızlığın ailenin diğer üyelerine bulaşmasına engel olur. Çocuk okula gidiyorsa rahatsızlığı döneminde okula göndermemek hem hastalığın yayılmasına engel olmak açısından doğru olur hem de çocuğun hastalığı daha rahat atlatması sağlanır.

Krup Sorunu Olan Çocukları Rahatlatma Yolları

Geceleri daha rahat geçirmesi için yüksek yastıkla yatırın,
•    Ev içinde bulunduğu ortamları nemli tutun,
•    Bulunduğu odayı düzenli olarak havalandırmayı ihmal etmeyin,
•    Krupla mücadele ettiği dönemde ağlamamasını sağlamaya çalışın çünkü ağlamak nefes almasını güçleştirir,
•    Düzenli olarak su içmesini sağlayın,
•    Evin içerisinde kesinlikle sigara içmeyin,
•    Grip ve nezle gibi sağlık sorunu yaşarsanız çocuğunuzdan uzak durun,
•    Oda kokusu, deodorant, parfüm gibi şeyler kullanmayın,
•    Beslenmesinde vitamin almasına özen gösterin, hazırlayacağınız ev yapımı çorbaların da onu rahatlatacağını aklınızda tutun,
•    Nefes almasını güçleştirecek bedenini sıkıca saran giysiler giydirmeyin.