Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
İçindekiler

Romatoloji

Romatoloji; eklemler, kemikler, kaslar ve bağ dokulardan oluşan kas-iskelet sistemini etkileyen hastalıkların tanı ve tedavisine odaklanan tıpta uzmanlaşmış bir alandır. Bu tür hastalıklar arasında romatoid artrit, osteoartrit, lupus, gut ve çok sayıda diğer otoimmün hastalık ve yumuşak doku sorunları yer alır. Bu hastalıklar zayıflatıcı ağrıya, sertliğe, şekil bozukluğuna ve hareket kabiliyetinin azalmasına yol açarak kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir.

Romatoloji nedir, romatoloji ne demek, romatoloji neye bakar, romatoloji muayenesi nasıl yapılır gibi sorularınızın yanıtını içeriğimizde bulabilir, romatoloji randevusu alarak tedavi olabilirsiniz.

Romatoloji Hastalıkları Nelerdir?

Romatologlar, 100'den fazla farklı hastalık türünü tanıyabilir. Ayrıca daha az yaygın olan diğer romatizmal rahatsızlıkların bakımını da sağlar ve ilgili komplikasyonları ele almak için diğer uzmanlarla iş birliği yapar.

Romatoloji hangi hastalıklara bakar merak ediyorsanız, aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz:

  • Romatoid artrit 
  • Sistemik lupus eritematozus 
  • Psoriatik artrit 
  • Osteoartrit 
  • Gut 
  • Osteoporoz
  • Jüvenil idiopatik artriti
  • Fibromiyalji
  • Tendinit
  • Bursit
  • Bel ağrısı
  • Vaskülit
  • Polimiyalji romatika
  • Lyme hastalığı
  • Ehlers-Danlos Sendromu
  • Spondiloartropatiler
  • Bağ dokusu hastalıkları (sistemik skleroz, dermatomiyozit ve bağ dokularında iltihaplanma ve hasara neden olan karışık bağ dokusu hastalığı gibi)

Romatoloji Bölümünde Görülen Belirtiler Nelerdir?

Romatoloji bölümü ile ilgili hastalıklara bağlı olarak gelişen semptomların tamamı her hastada görülmeyebilir. Bunların gelişme derecesi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Romatologlar, bu semptomlara dayanarak daha fazla tıbbi muayenenin gerekli olup olmadığına karar verebilir.

“Romatoloji nedir belirtileri nelerdir?” merak edenler, aşağıdaki semptomlarla karşılaşabilir:

  • Birden fazla eklemde ağrı, sertlik ve şişlik
  • Sınırlı hareket açıklığı
  • Açıklanamayan yorgunluk, ateş ve kilo kaybı gibi sistemik semptomlar
  • Kalıcı ve anormal deri döküntüleri veya lezyonları
  • Açıklanamayan saç dökülmesi

Romatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Kas-iskelet sistemi, eklemler ve bağ dokularında meydana gelen hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi ile ilgilenen bölüm, “Romatoloji bölümü nedir?” sorusunun yanıtını verir. Genellikle sistemik otoimmün hastalıklar olarak bilinen bir grup hastalığın tedavisine odaklanır. Bu hastalıklar için kullanılan diğer terimler kolajen damar hastalıkları veya bağ dokusu hastalıklarıdır. Bunlar, kişinin bağışıklık sisteminin kişinin kendi vücuduna saldırdığı ve bunun sonucunda eklemler gibi bölgelerde iltihaplanmalara ve ağrı, şişlik gibi sorunlara neden olduğu hastalık gruplarıdır. Bazı hastalarda organ hasarları da görülebilir.

Bu hastalıklar vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir:

  • Gözler
  • Deri
  • Sinirler
  • Böbrekler
  • Akciğer
  • Kalp
  • Diğer iç organlar

Sık Karşılaşılan Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?

Romatizmal hastalıklar, genellikle ilerleyici ve ağrıyla ilişkili olan hastalık ve sendromları içerir. En sık görülen inflamatuar romatizmal durumlar arasında romatoid artrit ve spondiloartropatiler (spinal kolon eklem hastalıkları) yer alır. Romatoloji bölümü olan hastaneler sayesinde bu hastalıkların teşhisi ve tedavisi yapılabilir.

Romatoid Artrit

Romatoid artrit, eklemleri etkileyen kronik bir otoimmün hastalıktır. Simetrik eklem tutulumu, eklem ağrısı, sertlik ve şişlik gibi oldukça net semptomlar görülebilir. Bu simetri, romatoid artriti hastalığın diğer formlarından ayırmaya yardımcı olur.

Romatoloji doktorları, ilk olarak NSAID'ler, kortikosteroidler gibi bir veya daha fazla ilaç reçete edebilir. Daha sonra durumun nasıl geliştiği düzenli olarak izlenir ve tedavi planlanır. Ayrıca fizik tedavi de önerilebilir. Hastalar, alışkanlıklarında ve günlük rutinlerinde değişiklik yaparak ağrılarını hafifletebilir ve daha etkili bir şekilde tedavi alabilir. 

Spondiloartropatiler

Bu romatizmal hastalık grubu esas olarak omurgayı etkiler. Yaygın bir form olan ankilozan spondilit de kalçaları, omuzları ve dizleri etkileyebilir. Kemiklerin ve eklemlerin etrafındaki tendonlar ve bağlar iltihaplanır, bu da ağrı ve sertliğe neden olur. Ankilozan spondilit, geç ergenlik veya erken yetişkinlik dönemindeki insanları etkileme eğilimindedir. 

Reiters sendromu olarak da adlandırılan reaktif artrit başka bir spondiloartropatidir. Alt idrar yolunu, bağırsakları veya diğer organları kapsayan bir enfeksiyondan sonra gelişir. Genellikle göz problemleri, deri döküntüleri ve ağız yaraları ile ilişkilidir.

Fibromiyalji

Fibromiyalji, kemikleri ve eklemleri destekleyen ve hareket ettiren dokularda ağrı yaratan bir hastalıktır. Özellikle boyun, omurga, omuz ve kalça kaslarında ve tendonlarında ağrı görülür. Sertlik ve lokal hassas noktalar meydana gelir. Hastalarda ayrıca yorgunluk ve uyku bozuklukları da görülebilir.

Jüvenil İdiopatik Artriti

Eskiden juvenil romatoid artrit (JRA) olarak bilinen juvenil idiyopatik artrit (JIA), 16 yaşından küçük çocuklarda en sık görülen artrit türüdür. Artrit, eklemlerin iltihaplanmasıdır; ağrıya, sertliğe ve eklem şişmesine neden olur. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de JIA, otoimmün bir durum olarak kabul edilir. Bu, bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere ve dokulara saldırmaya başladığı anlamına gelir.

Osteoartrit

Osteoartrit hem eklem içindeki kemiklerin uçlarını yastıklayan doku olan kıkırdağı hem de alttaki kemiği etkiler. Osteoartritte kıkırdak hasarı meydana gelir, bu hasar kemiğin tamamen yıpranmasına neden olabilir. Hastalık, eklem ağrısına ve sertliğine neden olabilir. Sakatlık, çoğunlukla hastalık omurgayı ve ağırlık taşıyan eklemleri etkilediğinde ortaya çıkar.

Gut

“Romatoloji nedir hangi hastalıklara bakar?” merak edenlerin sıklıkla karşılaştığı hastalıklardan biri guttur. Bu tip artrit, eklemlerde iğne benzeri ürik asit kristallerinin birikmesinden kaynaklanır. Kristaller etkilenen eklemde aralıklı inflamasyona, şişmeye ve ağrıya neden olur.

Psoriatik Artrit

Psoriatik artrit, bir cilt hastalığı olan sedef hastalığına bağlı gelişen inflamatuar bir eklem hastalığıdır. Çoğu hastada cilt semptomları eklem ağrısından birkaç yıl önce ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda artrit cilt belirtilerinden önce de ortaya çıkabilir. Bu hastalık, deformiteli birden fazla şişmiş ve hassas eklemle sonuçlanabilir. Tedavi, metotreksat gibi hastalığı değiştiren antiromatizmal ilaçlarla başlar. Çoğu zaman hastalar, enjeksiyon yoluyla veya intravenöz infüzyonlarla uygulanan biyolojik ilaçlar kullanır.

Bursit

Bu durum, kemikler ve eklemlerdeki diğer hareketli yapılar arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olan küçük, sıvı dolu keseler olan bursaların iltihaplanmasını içerir. Enflamasyon, eklemdeki artritten veya bursaların yaralanmasından veya enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Bursit, ağrı ve hassasiyete neden olur ve yakındaki eklemlerin hareketini sınırlayabilir.

Tendinit

Tendinit; aşırı kullanım, yaralanma veya romatizmal bir durumun neden olduğu tendonların iltihaplanması anlamına gelir. Ağrı ve hassasiyete neden olarak yakındaki eklemlerin hareketini kısıtlayabilir.

Vaskülit

İltihaplanma nedeniyle kan damarı hasarına neden olabilen bir grup hastalıktır. Semptomlar döküntü, sinir sistemi hasarı, böbrek yetmezliği veya akciğer hastalığı olarak ortaya çıkabilir. Hastalıklar arasında polianjiitli granülomatoz, Behçet hastalığı, lökositoklastik vaskülit, Churg-Strauss sendromu, Kawasaki hastalığı ve diğerleri yer alır. Tedavi sıklıkla steroid ve immünosüpresif tedaviyi gerektirir.

Miyozit

Miyozit, kas iltihabını içeren bir grup hastalığı ifade eder. Hastalarda kas zayıflığı ve döküntüler görülebilir. Kan testleri ve kas biyopsileri tanıyı doğrulayabilir. Yaygın görülen bozukluklar arasında dermatomiyozit, polimiyozit ve inklüzyon cisimciği miyoziti yer alır. Tedavi, sıklıkla fizik tedavi ile birlikte steroid tedavisi ve immünosüpresif ilaçları içerir.

Romatoloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bir romatolog öncelikle fiziksel muayene yaparak ve laboratuvar testleri, görüntüleme yöntemleri ve patolojik testler kullanarak spesifik hastalığı teşhis eder. Spesifik bozukluk belirlendikten sonra tedavi planı tasarlanır. 

Romatizmal durumların doğru bir şekilde tanınması bazen zor olduğundan romatologlar öncelikle hastanın tıbbi geçmişini araştırır ve durumun kalıtsal olup olmadığını görmek için ailenin tıbbi geçmişini sorar. Bundan sonra altta yatan bir romatizmal hastalığın belirtisi olabilecek herhangi bir iltihabı araştırmak için kas-iskelet sisteminin fizik muayenesini yapar.

Yapılan ek testler arasında anormal sayıda antikor aramak için laboratuvar testi veya kas-iskelet sistemindeki herhangi bir anormalliği belirlemek için X-Ray, MR veya ultrason yer alabilir.

  • Fiziksel muayene
  • Kan testleri
  • Röntgen, ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme taramaları gibi görüntüleme testleri
  • Eklem aspirasyonu/sinovyal sıvı analizi
  • Kas-iskelet sistemi ultrasonu
  • Biyopsiler
  • Kemik yoğunluğu taraması 

“Romatoloji tahlilleri aç karnına mı yapılır?” sorusu, çoğu hastanın merak ettiği konulardan biridir. Tahlillerin türü ve neden yapıldığı değiştiği için doktorun yönlendirmesine ihtiyaç vardır. 

Ağrının kesin nedeni bulunduktan sonra romatoloji doktoru, tedavinin bir parçası olarak ilaç yazabilir, hastayı bir fizyoterapiste yönlendirebilir veya eklemlere enjeksiyon yapabilir. Romatizmal hastalıkların doğası gereği karmaşık olması nedeniyle belirtileri tam olarak tanımlamak ve tedavi etmek için romatoloğa birkaç kez tekrar başvurulması gerekebilir.

Romatolojik durumlar, sıklıkla inflamasyonu azaltan ve semptomlara neden olan aşırı aktif bağışıklık tepkisini baskılayan ilaçlarla tedavi edilir. Ağrı kesiciler ve antiinflamatuar ilaçlar kullanılarak ağrı en aza indirilebilir. Fizik tedavi de tedavi planının önemli bir parçasıdır.

Eklemlerinizde uzun süredir devam eden kronik ağrılardan şikayetçiyseniz ve “Romatoloji hangi hastanelerde var?” merak ediyorsanız, size en yakın Acıbadem Hastanesi Romatoloji bölümünden randevu alabilirsiniz.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 23 Nisan 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 28 Ocak 2019 Pazartesi

Benzer İlgi Alanları

DAHA FAZLA GÖRÜNTÜLE

Hastaneler

Sıralama Türü:

Doktorlar

Romatoloji biriminde görevli doktor listemiz aşağıda yer almaktadır:

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler